Cum a ajuns o parte din parcul Academiei de Ştiinţe în proprietatea Lucet-Comerţ

Terenul pe care vrea să construiască SRL Lucet-Comerţ este amplasat pe aşa-zisele „linii roşii” (adică reţelele subterane de comunicare, apeduct şi liniile electrice de înaltă tensiune). Acesta a fost atribuit anul 2000 în proprietate privată încă de fostul primar Serafim Urechean unei persoane pe numele Emilian Masliucov, care solicitase teren pentru construcţia casei de locuit. El se obliga să îşi construiască o casă cu două nivele în cel mult trei ani. În cazul în care nu ar fi respectat acest angajament, proaspătul proprietar trebuia să retrocedeze terenul administraţiei publice locale. Deşi terenul respectiv se afla în gestiunea Academiei de Ştiinţe, Primăria nu a ţinut cont de aceasta.

Schemă de preluare a terenului 

La doar trei luni după ce intră în drepturile de proprietate, Masliucov, care plătise pentru teren vreo 300 de lei (preţul normativ al terenului), îl vinde la preţ de piaţă, care în 2000 echivala cu cel al unui apartament cu două camere. Schema este cunoscută: terenul este obţinut de o persoană sau familie care are dreptul să solicite teren pentru construcţia casei, la scurt timp îl vinde, apoi noul proprietar îl mai vinde odată şi astfel al treilea proprietar este considerat cumpărător de bună-credinţă. Procesul de vânzare-cumpărare de cele mai multe ori este unul fictiv. Schema este făcută astfel încât terenul să ajungă "la cine trebuie", adică la o companie imobiliară care va ridica un bloc de locuit cu mai multe etaje şi astfel se va alege cu un venit destul de frumos. Miza pentru astfel de terenuri luate practic gratuit din proprietatea municipalităţii este mare. Experţii de la Expert-Grup spun că venitul curat de la un bloc cu şapte etaje, construit în Chişinău, este de un milion de euro (!). Exact după schema descrisă, terenul cu pricina, după ce a fost vândut de trei ori, în decurs de opt ani, în 2008 este cumpărat de Ludmila Cecetova, proprietara firmei de construcţii Lucet-Comerţ.

„Firma casei” cu contracte de sute de milioane din bani publici 

SRL Lucet-Comerţ este firma care, în ultimii cinci ani, a obţinut de la Primăria Chişinău şi subdiviziunile municipale contracte de peste 175 de milioane de lei. Presa a scris de mai multe ori că această companie ar aparţine lui Lucian Chirtoacă, fratelui primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Edilul a negat că fratele său ar avea vreo legătură cu firma respectivă. Aşa sau altfel, SRL Lucet-Comerţ este una din companiile foarte apropiate municipalităţii, dacă e să studiem lista contractelor de achiziţii publice pe care le-a obţinut în ultimii ani. SRL Lucet-Comerţ a fost înfiinţată în anul 2002. Iniţial întreprinderea activa în domeniul comerţului cu amănuntul a produselor alimentare.

Treptat aceasta s-a reprofilat şi a început să activeze în construcţii. Printre proiectele de construcţie cu care se laudă agentul economic sunt: şcoala de cultură generală din satul Dancu, raionul Hânceşti, apeductul în oraşul Hânceşti şi cel din Ceadâr-Lunga, strada Studenţilor şi strada pietonală Alexandru Diordiţa din Chişinău, la fel ca şi blocul locativ din strada Ghioceilor în cadrul Programului social "Prima casă", implementat de Primăria municipiului Chişinău. Tot Lucet-Comerţ a efectuat lucrări de instalare a monumentului Victimelor deportărilor din scuarul Gării feroviare din Chişinău. Firma s-a ocupat şi de construcţia locuinţelor pentru sinistraţii din satele Nemţeni şi Cotul Morii în anul 2010.

Informaţia publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor demonstrează că, în august 2010, Lucet-Comerţ avea cea mai mică cifră de afaceri (4,5 milioane de lei) dintre agenţii economici desemnaţi să construiască locuinţe pentru sinistraţii din raionul Hânceşti. Aceasta i-a nemulţumit pe alţi agenţi economici, care susţineau că Lucet-Comerţ ar fi câştigat ilegal licitaţia.

Un alt scandal în care a fost implicată firma ţine de calitatea proastă a lucrărilor din strada pietonală. Deşi iniţial proiectul pentru strada Diordiţa a fost estimat la şase milioane de lei, în cele din urmă pentru lucrări au fost cheltuiţi peste 12 milioane de lei, adică de două ori mai mult. Potrivit legislaţiei în vigoare, suma iniţială a contractului poate fi majorată cu cel mult 30% în cazul achiziţiilor publice. „Nu înţeleg de ce Lucet-Comerţ nu a fost sancţionată pentru calitatea proastă a lucrărilor efectuate”, întreba la acel moment consilierul municipal Ilian Caşu pe una din reţelele de socializare.

Cel mai mare proiect câştigat de către Lucet comerţ de la Primăria Chişinău ţine de construcţia locurilor de parcare în curţile din Chişinău, care valorează peste 53 de milioane de lei.

Autorizaţie de construire fără coordonări

În următorii ani terenul este gajat pentru contractarea unor credite. Pe parcursul a şapte ani terenul respectiv este lăsat în gaj de şase ori. Ultima dată a fost lăsat în gaj la 27 noiembrie 2015 la Moldindconbank, pentru un credit de 3.483.000 de lei. Acest lucru a fost posibil în pofida faptului că executorii judecătoreşti au pus restricţii asupra terenului respectiv.

La finele anului 2014 Cecetova depune o cerere la Primărie prin care solicită autorizaţia de a construi un bloc cu multe etaje. La 18 februarie 2015 firma obţine certificatul de urbanism pentru proiectarea unei case cu 16 nivele, iar două luni mai târziu - autorizaţia de construire.

Continuarea investigaţiei o puteţi citi pe anticorupţie.md.