Aprobat de Guvern! Deputații ar putea fi reținuți şi percheziționați, fără acordul Parlamentului. Iată în ce condiţii

Guvernul a avizat pozitiv astăzi un proiect de lege privind modificarea articolului 70 din Constituţia Republicii Moldova, care va îngusta protecţia statutului de parlamentar. Astfel, deputații nu vor mai beneficia de imunitate deplină și vor putea fi reținuți și percheziționați, fără acordul Parlamentului. Aceasta în condiţiile în care existență o hotărâre irevocabilă de condamnare sau în cazurile de infracțiune flagrantă. 

„Prin amendamentele propuse, se intenționează modificarea cadrului legal, astfel încât pornirea urmăririi penale împotriva deputatului să poată fi operată fără acordul prealabil al Parlamentului în cazul în care acesta este surprins în momentul comiterii unei infracțiuni pentru care este prevăzută expres reținerea obligatorie în flagrant”, a menționat ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari, la şedinţa Executivului.

De notat că articolul 70 al Constituţiei privind imunitatea deputaților sună în prezent în felul următor: „Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

„Acest proiect a avut mai multe inițiative legislative. Noi venim cu o variantă mai pragmatică care atinge zonele grave ale infracțiunii unde nimeni nu trebuie să beneficieze de imunitate”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de modificare a articolului 70 din Constituţie urmează să fie adoptat de Parlament. Documentul va fi înaintat iniţial Curţii Constituţionale pentru avizare şi, ulterior, prezentat Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.