Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Gimnaziul din Calfa, Anenii Noi…

Gimnaziul din Calfa, Anenii Noi a fost redenumit astăzi în Visegrád

Gimnaziul din Calfa, Anenii Noi, a fost redenumit în Visegrad. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai ambasadelor Poloniei, Cehiei, Slovaciei și Ungariei.

Ambasadorul Slovaciei, Robert Kirnag a salutat inițiativa de redenumire a instituției de învățământ. „Suntem convinși că asta deschide calea pentru o colaborare mai profundă între R. Moldova și țările membre ale grupului Visegrad”, a accentuat Kirnag, adăugând că pentru colaborări eficiente e nevoie mai ales de oameni, investiții și idei.

„Grație unor intenții ale administrației publice locale și ale comunității în întregime, azi participăm la redenumire. Urmărim scopul de a stabili relații de colaborare cu cele 4 țări memebre ale grupului Visegrad”, a menționat primara de Calfa, Ludmila Ceaglic, precizând că ideea de redenumire a venit din partea ambasadei Slovaciei, cu care s-a semnat recent un acord de colaborare.

„Ambasada Slovaciei ne-a oferit oportunitatea ca la 1 martie să începem înaintarea unor cereri de finanțare în vederea îmbunătățirii condițiilor sanitare în gimanziu”, a mai spus primara, adăugând că urmează să se desfășoare și alte proiecte, unul din ele fiind îmbunătățirea condițiilor de aprovizionare cu apă.

Reprezentanții ambasadelor Poloniei, Cehiei și Slovaciei au felicitat localitatea pentru inițiativă, iar directoarea gimnaziului a declarat că speră la colaborări strânse între aceste state și R. Moldova, întrucât instituția dată este limitată la buget, dar necesitățile cer investiții.

După dezvelirea plăcii cu noua denumire a gimnaziului, oaspeții au avut posibilitatea să viziteze încăperile gimnaziului și au asistat la un program artistic prezentat de elevii gimnaziului.

Amintim că grupul de la Visegrad este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, iar Fondul Visegrad este unica și cea mai importantă instituție a grupului. Astfel, un program din cadrul fondului este destinat parteneriatului estic, din care face parte și R. Moldova.