Cercetători americani au anunţat recent că au descoperit două exemplare de mici flori tubulare antice, imortalizate în două piese separate de chihlimbar, care provin din mina unui lanţ muntos din Republica Dominicană. Florile, care măsoară aproximativ 10 mm, au aceeaşi culoare ca cea a chihlimbarului care le învăluie.

Ceea ce uimeşte este starea de conservare remarcabilă, acestea fiind unele dintre cel mai bine conservate flori fosilizate descoperite până acum. Cu toate că nu a fost posibil să le dateze mai precis, oamenii de ştiinţă din cadrul Oregon State University şi Rutgers University din Statele Unite ale Americii sugerează că acestea pot avea o vechime cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de ani sau între 30 şi 45 de milioane de ani.

„Aceste exemplare de chihlimbar sunt precum capsulele timpului, este ca şi cum o bucată de viaţă a fost îngheţată pe care noi o putem dezgheţa acum şi studia”, a declarat dr. Lena Struwe, botanist în cadrul Universităţii Rutgers.

Floarea este incredibil de bine conservată, nu este deformată sau comprimată, nici ruptă în bucăţi, pare căzută direct, de pe ramura copacului, în chihlimbar.

Aceste flori au trăit într-o pădure tropicală, alături de alţi copaci, arbuşti, iarbă înaltă şi copaci de munte, a explicat entomologul şi expertul în chihlimbar George Poinar de la Oregon State University.

„Oricum, fosilele de flori sunt rare”, a subliniat Poinar. „Şi florile conservate în chihlimbar sunt singurele dovezi pe care le avem despre florile tropicale antice, deoarece deteriorarea rapidă a acestora în condiţii de căldură ridicată şi umiditate mare, împiedică enorm conservarea lor în depozite sedimentare asemănătoare cu cele în care am găsit fosilele”.

Chihlimbarul este o mare sursă de fosile - datând, în unele cazuri, de acum 130 de milioane de ani - de ţânţari, muşte de nisip, păianjeni, miriapode, broaşte, şopârle sau salamandre.

Potrivit studiului publicat în Nature Plant, floarea numită Strychnos electri este parte a uneia dintre cele trei mari linii evolutive ale plantelor cu flori, cunoscute sub numele de asterids, din care fac parte floarea-soarelui, cartofii, arborele de cafea şi menta.

„Faptul că această bucată de chihlimbar a rămas intactă multe milioane de ani şi că noi am găsit-o acum şi avem posibilitatea să o cercetăm, este un noroc fantastic”, a declarat dr. Stuwe.