Impertinenţă! Comercianţii de flori au încercat să-i vândă ministerului Mediului un buchet de ghiocei

„Negustori” ambulanți, care vând ilegal ghiocei pe marginea traseului Chișinău—Orhei, nu s-au simţit deloc intimidați astăzi de apariția ministrului Mediului Valeriu Munteanu, ci chiar au încercat să-i vândă un buchet pentru 50 de lei.

Cazul a avut loc, în cadrul unei deplasări inopinate a ministrului pe traseul Chișinău—Orhei, unde, în mod constant, primăvara are loc comercializarea ilegală a ghioceilor, una din cele peste 200 de specii de plante incluse în Cartea Roșie.

„La fața locului am descoperit un număr impresionant de „negustori” ambulanți care, culmea!, nu au s-au simțit deloc intimidați de apariția noastră, ci și-au continuat nestingherit „activitatea”, încercând să ne vândă un buchet pentru 50 de lei”, a relatat ministrul Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, alături de vânători erau „şi „managerii” — un grup de cinci tineri, cu constituție atletică, care coordonau activitatea „vânzătorilor”, printre care era și un copil minor, o fetiță de 10-12 ani”. „Undeva mai departe probabil se află și „directorul” acestei societăți sau, mai bine zis, grup criminal căruia, se pare, poliția nu-i poate veni de hac”, a menţionat oficialul.

Ministrul a povestit că abia după insistențele echipei de la minister, peste circa 10 minute, când delicvenții dispăruseră în desișurile pădurii, la fața locului și-au făcut apariția inspectorii de mediu din raion și trei echipaje ale poliției, care îi convingeau că atunci când ei patrulează zona nu este nici zare de ghiocel.

„Asta deși vânzătoarele ne-au declarat că vând constant flori și poliţiştilor, iar mai ieri a luat chiar și comisarul, probabil, din alt raion…”, a adăugat el

În context, ministrul Mediului a declarat că a dispus pe loc conducerii Inspectoratului Ecologic de Stat inițierea unei anchete de serviciu în privința șefului Inspecției Ecologice Orhei,  Ștefan Mihalaș, cu suspendarea din funcție (pe care o ocupă de aproape 25 de ani).

De a asemenea, Ministerul Mediului va sesiza Inspectoratul General de Politie, pentru a reliefa importanța combaterii acestor tipuri de contravenții, date prin lege în competența poliției, precum și pentru a impulsiona crearea de grupuri mixte dintre inspectorii de patrulare și inspectorii ecologici.

La fel, ministerul va solicita Ministerului Educației al Republicii Moldova să investigheze absențele nemotivate ale copiilor minori de la școală, expuși riscului pe marginea traseului, contrar propriei voințe.

ghiocei comert ilegal

ghiocel

ghiocei comert ilegal

comert ilegal ghiocei

ghiocei comert ilegal

drum tineri

munteanu politia

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.