CC: O persoană nu se poate afla în arest preventiv mai mult de 12 luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O persoană din Republica Moldova nu se va putea afla în arest preventiv mai mult de 12 luni, conform unei decizii a Curții Constituționale (CC), care a examinat, astăzi, solicitarea judecătoarei Viorica Puică de la Judecătoria Botanica privind constituționalitatea prelungirii arestului preventiv pe o perioadă de peste un an.

Potrivit magistraților, arestul preventiv poate fi aplicat pentru o perioadă totală de cel mult 12 luni, care include atât etapa de urmărire, cât și etapa judiciară, până la emiterea încheierii judecătorești.

„Arestul preventiv poate fi aplicat pentru o perioadă de cel mult 12 luni, termen care include atât etapa urmăririi penale, cât şi etapa judiciară, până la emiterea încheierii judecătoreşti prin care persoana este eliberată din arest sau la momentul pronunţării sentinţei de către instanţa de fond. Termenul arestului preventiv include timpul în care persoana a fost reţinută şi s-a aflat în arest preventiv, a fost sub arest la domiciliu, s-a aflat într-o instituţie medicală la decizia instanţei de judecată pentru expertiză în condiţii de staţionar precum şi la tratament în urma aplicării în privinţa ei a măsurilor de constrângere cu caracter medical”, se arată în decizia Curţii.

Totodată, Curtea a stabilit că termenul de 90 de zile de arest preventiv aplicat de instanța de judecată este ilegal. În acest sens, Curtea a stabilit că termenul emis trebuie să fie de maximum 30 de zile.

Termenul de 12 luni de arest preventiv se admite din momentul în care persoana este reținută și nu se referă și la persoanele care au o sentință de condamnare, potrivit Curții.

Hotărârea Curţii este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...