Dosarul „Primăria”: De ce au fost reţinute 12 persoane

 Douăsprezece persoane, printre care doi funcţionari ai Primăriei municipiului Chişinău, au fost reţinute astăzi în urma unor percheziţii efectuate de CNA şi procurori. Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul a 35 de cauze penale ce vizează infracţiuni de corupere activă şi pasivă, pe care le-ar fi comis angajaţi ai Primăriei, reprezentanţi ai altor autorităţi publice locale, agenţi economici şi persoane fizice.
Bănuiţii au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi plasaţi în izolatorul CNA.

Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că şeful interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a Primăriei mun. Chişinău (în continuare DADC), acţionând în complicitate cu specialistul principal al Direcţiei, acceptau şi primeau sistematic, personal sau prin mijlocitor, bunuri, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu li se cuvin pentru a grăbi executarea unor acţiuni ce ţin de atribuţiile sale funcţionale.

De regulă, era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări de construcţie, intermedierea eliberării autorizaţiilor de construcţii, certificatelor de urbanism etc.

În urma investigaţiilor operative, s-a constatat că, pentru serviciile sale, şeful DADC accepta sume cuprinse între 500 de lei şi 10 000 de lei.

Ca rezultat, actele solicitate erau eliberate în câteva zile sau chiar în aceeaşi zi, iar solicitantul primea pachetul de documente chiar în biroul de serviciu al şefului interimar al DADC prin omiterea procedurii legale de eliberare prin ghişeul unic.

Atât şeful DADC, cât şi subalterna sa, au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind suspectaţi de corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ambii riscă până la 10 ani de închisoare. Celelalte 10 persoane, reţinute astăzi de CNA, sunt bănuite de corupere activă şi riscă până la 7 ani de detenţie dacă li se va demonstra vinovăţia.

Acţiunile de urmărire penală continuă cu audierea bănuiţilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.