09:26:39 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Cum luau MITĂ angajații Primăriei Chișinău: „Ei, când văd de astea...”, „Anul Nou, jucărele la nepoței”

Anticorupție 22.02.2016 17:24 Vizualizări2992 Autor: Ziarul National


După perchezițiile de astăzi de la Primăria Chișinăului și reținerea mai multor funcționari bănuiți de corupție în eliberarea autorizațiilor de construcții, au fost făcute publice mai multe imagini video în care apare un funcționar care ia bani de la cetățeni.

Cei care aduc banii îi numără direct în birou, iar funcționarul se arată deranjat de faptul că o femeie a pus banii într-o hârtie: „Ei, când văd de astea...”. Totodată, un tânăr dă bani și anunță: „Anul Nou, jucărele la nepoței...”.

Filmările au fost înregistrate pe parcursul lunilor decembrie 2015 - ianuarie 2016.

Menționăm că Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii au deschis 35 de cauze penale ce vizează infracţiuni de corupere pasivă şi activă, în care sunt vizaţi angajaţi ai Primăriei Chişinău, reprezentanţi ai altor autorităţi ai administraţiei publice locale, angajaţi vamali şi agenţi economici. Până acum au fost reținute 12 persoane.

CITIȚI și Cine sunt funcționarii Primăriei Chișinău, REȚINUȚI astăzi de CNA

Potrivit CNA, s-a stabilit că şeful interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a Primăriei mun. Chişinău, acţionând în complicitate cu specialistul principal al Direcţiei, acceptau şi primeau sistematic, personal sau prin mijlocitor, bunuri, privilegii sau avantaje sub orice formă, pentru a grăbi executarea unor acţiuni care ţineau de obligațiile lor funcţionale.

De regulă, era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări de construcţie, intermedierea eliberării autorizaţiilor de construcţii, certificatelor de urbanism etc.

În urma investigaţiilor operative, s-a constatat că, pentru serviciile sale, şeful Direcției accepta sume cuprinse între 500 şi 10 000 de lei.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, funcționarii publici, reținuți pentru 72 de ore și bănuiți de corupere pasivă, riscă până la 10 ani de închisoare, iar celelalte persoane - până la 7 ani de detenţie pentru corupție activă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md