Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții la Primăria Chișinău: 12…

Percheziții la Primăria Chișinău: 12 persoane au fost reținute

În această dimineață, la Primăria din Chișinău, ofițerii CNA au efectuat 18 percheziții. Astfel, în prezent, 17 persoane au statut de bănuit. Doi angajaţi ai Primăriei sunt suspectaţi de corupere pasivă, iar alte 15 persoane (funcţionari ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai agenţilor economici, persoane fizice) sunt suspectate de corupere activă.

UPDATE: O parte din percheziţii au fost finalizate deja, iar 12 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Printre reţinuţi sunt directorii a două firme din Chişinău, arhitectul-şef al sectorului Buiucani, un angajat al Serviciului Vamal, un angajat al Direcţiei Locativ-Comunale şi Amenajare a Primăriei, șeful Direcţiei autorizări şi disciplină în construcţii din cadrul Primăriei Chişinău şi o persoană fizică.

Potrivit ofițerului de presă a CNA Angela Starinschi, 18 percheziții au loc în cadrul a 35 de cauze penale ce vizează infracțiuni de corupere pasivă și activă, în care sunt vizați angajații Primăriei Chișinău, reprezentanți ai altor autorități ai administrației publice locale, angajați vamali și agenți economici. Este vorba despre câteva zeci de cazuri, documentate de ofițerii CNA și procurori, unde se constată oferirea și perceperea diferitelor sume de bani pentru urgentarea unor acțiuni ale reprezentanților primăriei privind recepția finală a lucrărilor de construcție efectuate de persoane fizice și juridice.

Din biroul Direc­ției Auto­ri­zare și Dis­ci­plină în Con­struc­ție au fost ridi­cate mai multe mape cu docu­mente. În ace­lași timp, Cen­trul Națio­nal Anti­co­rup­ție a des­fă­șu­rat per­che­zi­ții și la domi­ci­liul lui Vasile Olaru, şeful Dire­cţiei Auto­ri­zare în Con­stru­cţii a Pri­mă­riei Chi­şi­nău, iar auto­mo­bi­lul aces­tuia a fost veri­fi­cat, după care Vasile Olaru a ple­cat fiind înso­țit de ofi­țe­rii CNA.

„Nu cunosc toate deta­li­ile și nu pot infirma fap­tul că ei ar putea fi impli­cați în ast­fel de acțiuni. Nu am nicio dovadă. Tre­buie ca ancheta să aibă loc și per­soa­nele res­pon­sa­bile să se pro­nunțe. La auto­ri­za­rea con­struc­ți­i­lor poți să nu fii atent la pro­iec­tul con­struc­ției, dar la recep­ția finală nu îți poți per­mite să nu fii atent. Sunt inte­re­sat să văd unde a fost veriga slabă”, a decla­rat vice­pri­ma­rul Nis­tor Gro­zavu.