Neaşteptat! Şi în R.Moldova se produc cutremure. Află unde şi ce magnitudine au

Deşi nu suntem zonă muntoasă, pe teritoriul Republicii Moldova se produc periodic cutremure. Acestea sunt cutremure slabe, de suprafaţă şi de obicei nesimţite de populaţie. Ultimul a fost înregistrat la 16 ianuarie. A avut o magnitudinea de 2 pe scara Richter şi s-a produs în satul Alexandru Ioan Cuza, din raionul Cahul.

Seismul nu a fost resimţit de localnici, însă a fost înregistrat în lista cutremurelor întocmită de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Bucureşti.

Solicitat de Moldova.ORG, Ion Ilieş, directorul Centrului de seismologie al AŞM, a relatat că acest cutremur nu reprezintă un fenomen neobişnuit pentru cercetători, întrucât periodic în R.Moldova sunt înregistrate astfel de seisme.

Instalarea de noi senzori seismici a oferit posibilitatea detectării şi cutremurelor slabe, dar pentru o localizare mai exactă urmează a fi lărgit şi numărul de staţii seismice.

„Dacă să vorbim despre „zonele seismice” ale republicii, putem spune că cele mai active în acest sens sunt zonele din nordul şi sudul Moldovei. Astfel, în lunile septembrie şi noiembrie 2014 în raioanele Râşcani şi Edineţ au fost înregistrate trei cutremure, din care două au avut magnitudinea de 2,4 şi unul de 2,3 pe scara Richter”, a precizat Ion Ilieş.

Potrivit cercetătorului, acestea au fost seisme de suprafaţă, dar care nu au fost resimţite de populaţie.

Întrebat cum e posibil să aibă loc cutremure în afara unei zone muntoase, aşa cum e în cazul celor din R.Moldova, Ion Ilieş a explicat că în aceste cazuri este vorba despre o acumulare de tensiuni pe anumite falii locale, care fragmentează scoarţa în masive şi blocuri separate, şi care sunt degajate prin producerea unor seisme slabe.

În afara zonei Vrancea, cutremure similare se înregistrează şi în România în câteva zone de seisme crustale bine definite, dar de magnitudini mai mari, a menţionat el.

Totodată, Ion Ilieş a precizat că cel mai mare cutremur produs în Republica Moldova a avut loc în 1988, în preajma satului Zăicani, raionul Râşcani. Atunci seismul a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime 17 kilometri. A fost un cutremur resimţit de populaţie cu o intensitate maximă de IV grade pe scara de douăsprezece grade MSK, a adăugat Ion Ilieş.

cutremur

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.