Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vizita FMI la Chișinău

Vizita FMI la Chișinău

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 23-29 februarie, curent. Misiunea își propune să actualizeze informația privind evoluțiile economice recente și să discute politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice.

Potrivit unui comunicat de presă al FMI, această vizită nu se va încheia cu un program de asistență financiară. „Aceasta este o misiune de evaluare a situației din țară. Abia după finalizarea acesteia în R. Moldova ar putea veni o misiune care să negocieze un acord”, au declarat anterior oficialii moldoveni.

Printre condițiile FMI pentru un nou acord sunt: aprobarea bugetului pe 2016, ajustarea tarifelor, retragerea licențelor celor 3 bănci falimentare, dar și un diagnostic al altor 3 bănci, care sunt actualmente sub supraveghere specială.

FMI a fost nevoit să-și anuleze vizita de două ori: prima dată pentru că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și-a anunțat demisia, iar a doua oară Guvernul Streleț a fost demis de democrați, socialiști și comuniști cu câteva zile înainte de vizita unei alte delegații FMI la Chișinău.