„Guvernarea sub premierul Filip încearcă să creeze impresia că lucrurile merg înainte. De ce spun „creează impresia”, pentru că, deocamdată, nu se vede nimic palpabil în sensul sprijinului oferit de Parlament prin adoptarea legilor care au fost aprobate de guvern. Dacă noi credem că cineva va accepta să dea tranşe de milioane pentru un anumit guvern care este controlat de o singură persoană, atunci noi greşim. Uniunea Europeană vrea rezultate pentru cetăţeni, pentru ea nu contează atât de mult preferinţele guvernării, ci contează ce guvernarea oferă cetăţenilor”, a menţionat Denis Cenuşă, expert asociat la Centrul „Expert-Grup”.

„Actuala guvernare este prinsă într-o dublă presiune sau chiar poate triplă. Prima este prinsă de presiunea necesităţii de a obţine urgent anumite împrumuturi din exterior, pentru că altfel se va prăbuşi întreg edificiul statal. Funcţionalitatea instituţiilor statului în foarte scurt timp vor fi practic paralizate, ceea ce va crea o situaţie fără precedent în istoria Republicii Moldova. Pe de altă parte, această presiune din partea străzii creează un precedent de expunere publică faţă de actuala guvernare, care, odată cu venirea primăverii se va accentua şi mai mult, iar dacă nu se va reuşi negocierea acestor împrumuturi cu România, cu Fondul Monetar Internaţional şi aşa mai departe, lucrurile se vor agrava şi mai mult. Există două ultimaturi: unul impus de piaţă şi protest care a spus clar lucrurile care trebuie să se întâmple, în caz contrar ţara va fi paralizată şi al doilea este ultimatumul impus de Uniunea Europeană, care este mai dureros la nivelul chestiunii de imagine şi financiar şi astfel nu se va merge”, a declarat, la rândul său, istoricul şi politologul Octavian Ţîcu.

„Eu nu cred că aceste schimbări de faţadă la care suntem noi martori dau nişte schimbări de conţinut ceea ce de fapt aşteaptă România, partenerii externi. Eu cred că deja etapa aceasta de şiretlicuri demagogice de a schimba dintr-un buzunar în altul, însă rămâne la acelaşi stăpân. Lucrurile acestea sunt uşor demontabile şi pot fi uşor demonstrate. Este o problemă foarte gravă, dacă anumite sisteme ale statului nu pot genera oameni cu verticalitate sau nu îi pot debloca. Putem constata atunci falimentul acestui stat. Această guvernare este mai mult de o jumătate de pas în groapă şi nu are încotro decât să se agaţe de mal cu toate mijloacele”, susţine şi jurnalistul Sergiu Afanasiu.

De asemenea, analiştii politici susţin că singura soluţie de scoatere a statului din captivitate este resetarea sistemului politic. 

​„Republica Moldova este acum ca un copil care a făcut o şotie şi care va primi bomboane dacă se va purta frumos şi va îndeplini lucrurile care i s-au spus. Acest guvern este într-o situaţie deloc uşoară. Eu nu ştiu la ce se gândesc aceşti oameni, pentru că Uniunea Europeană are de ales de a încerca să transforme radical Republica Moldova printr-o resetare completă a clasei politice şi alegeri anticipate în toamnă în care există desigur riscuri, dar există o mare speranţă a societăţii că lucrurile se pot transforma, sau Uniunea Europeană va miza pe guvern care folosind acest apanaj al Uniunii Europene va compromite definitiv această idee de integrare europeană şi va aduce la putere partide de stânga”, a punctat Octavian Ţîcu.