Linkuri accesibilitate

Bani europeni pentru Căile Ferate ale Moldovei


Va depinde sau nu finanțarea de încheierea unui acord cu FMI? În dialog cu directorul CFM, Iurie Topală.

Guvernul moldovean a anunțat în urmă cu o săptămână că țara va primi fonduri europene de 5 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate. Va depinde sau nu finanțarea de încheierea unui acord cu FMI?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct

Cele cinci milioane de euro, care vor fi acordate sub formă de grant, fac parte dintr-un proiect amplu de restructurare a CFM în valoare de 52,5 milioane de euro, un credit pe care Republica Moldova l-a semnat încă în 2014 cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Astfel, creditul de peste 50 de milioane de euro, dar și grantul de 5 milioane de euro ar urma să ajungă în bugetul CFM doar după ce guvernanții vor îndeplini toate condițiile proiectului, printre care și reformarea instituției. Despre etapa la care se află CFM în acest sens, am vorbit cu șeful de la Calea Ferată, Iurie Topală.

Iurie Topală
Iurie Topală

Iurie Topală: „Nu a ajuns nici un bănuț. Deja suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile, pentru că noi trebuie să întrunim niște precondiții puse de către bancă și noi deja suntem la finele acestor precondiții, totul este respectat, totul este îndeplinit de noi. Acum mai sunt câte ceva, deja depinde de Guvernului nostru, conform legislației Calea Ferată este întreprindere de stat și potrivit Codului Feroviar, Calea Ferată nu se pune gaj, nu se vinde, nici o formă de înstrăinare. Astfel, noi nu putem gaja pe banii pe care-i vom primi, de aceea Guvernul o să ne ofere banii sub formă de grant.”

Europa Liberă: Despre ce precondiții este vorba mai exact?

Iurie Topală: „Păi știți, banca are condițiile ei, sunt o sumedenie de precondiții, dar noi deja aproape le-am soluționat. La acest proiect se lucrează din 2013.”

Europa Liberă: După precondiții, vin și niște condiții. Puteți să exemplificați câteva?

Iurie Topală: „Păi clar... dar toate spre binele întreprinderii. Este vorba de modernizarea întreprinderii, optimizarea întreprinderii, să divizăm serviciile de transport călători, marfă și infrastructură, așa cum este în toată lumea și în Europa. Asta înseamnă liberalizarea serviciilor, să fie transportul călători aparte, transportul pentru marfă aparte și infrastructura aparte. Va fi sub societate pe acțiuni, sub holding, formula de administrare noi o propunem.”

Deși reformele de la CFM, cerute în cadrul proiectului, încă nu au fost implementate până la capăt, planul de cheltuieli este gata, ne asigură Iurie Topală, bani să fie.

Tren renovat în România
Tren renovat în România

Iurie Topală: „Deja am dat toate caracteristicile tehnice cu privire la locomotivele de care noi avem nevoie. Câte vor fi cumpărate nu ține de noi, dar ține de producători, ei ne vor spune... de suma de bani, de 47 de milioane, câte locomotive ne propun ei. Noi nu avem suma acordată de bancă, dar deja avem producătorii, și ei știu prețurile la marfa lor, o să fie pentru prima dată în Republica Moldova o licitație publică online.”

Europa Liberă: Când ar putea ajunge primii bani?

Iurie Topală: „Dacă ne ajută Domnul și anunțăm licitația până în data de 10 martie, pentru care trebuie să oferim 60 zile, asta va fi pe la 10 mai, prin mai vom putea anunța câștigătorul astfel încât să vină primii bani. Doar atunci vom putea beneficia și de aceste cinci milioane grant și 250.000 tot grant, până atunci nu vom putea obține nici un cent.”

În paralel, autoritățile planifică să mai obțină alte peste 50 de milioane de euro. Banii vor fi acordați de Banca Europeană de Investiții sub formă de credit, iar acordul de împrumut ar urma să fie semnat, potrivit lui Iurie Topală, până la sfârșitul lunii martie.

Iurie Topală: „Până la infrastructură mai avem. Încă nu avem semnat cu BEI contractul și atâta timp cât n-am semnat contractul, nu putem vorbi, dar la ce vor fi folosiți banii, vor fi pentru suprastructură, la repararea a câtorva sute de kilometri de cale ferată.”

În total, suma creditului acordat de BERD și BEI pentru modernizarea CFM ar ajunge la aproximativ 100 de milioane de euro și este oferit pe o perioadă de 30 de ani. Potrivit lui Iurie Topală, rata dobânzii ar fi de aproape 8% anual, cifra va putea însă să fie renegociată, dar doar după ce Republica Moldova va semna acordul cu Fondul Monetar Internațional.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG