Avocatul Andrei Năstase a solicitat recuzarea întregului complet de judecători care urmează să decidă asupra repunerii pe rol a cauzei ce vizează iniţierea urmării penale a trei magistraţi ai CSJ, Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî, pentru decizia luată în cazul Aroma Floris. Motivul: doi dintre membrii completului au fost acţionaţi în instanţă de Ministerul Justiţiei pentru că ar fi încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar şase ar fi subalternii preşedintelui interimar al Colegiului Civil al CSJ Iulia Sîrcu, a cărei cercetare penală este solicitată de către Năstase. 

În privinţa judecătoarei Ala Cobăneanu, avocatul spune că nu va judeca obiectiv cauza pentru că ar executa ordinele lui Mihai Poalelungi, fostul şef al CSJ, actualul candidat ales de CSM pentru un al doilea mandat la Curtea Supremă, acuzaţii pe care magistrata le-a respins anterior. 

„Cu o rândunică nu se face primăvară, dar este bine că-i deconspirăm unul câte unul. Iată astăzi a fost rândul Alei Cobăneanu să fie deconspirată pentru implicarea ei directă, una tendenţioasă, una arbitrară în acest dosar. Este o piesă de-a lui Poalelungi şi Corneliu Gurin ar trebui să se sesizeze de urgenţă şi să vadă cât este de implicată Ala Cobăneanu împreună cu Mihai Poalelungi şi alţi judecători de la CSJ în cazul Aroma Floris. Ne vom bate până la capăt pentru ca cei care au atentat la banii contribuabililor să fie traşi la răspundere”, afirmă Andrei Năstase.

Şeful Secretariatului Curţii Supreme de Justiţie a declarat că instituţia nu comentează acuzaţiile lansate de avocat, iar purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale a solicitat un demers oficial pentru o reacţie de la Corneliu Gurin, subliniind că aceasta va fi oferită în termenul legal de 15 zile.

Precizăm că Andrei Năstase s-a adresat la CSJ după ce CSM a respins solicitarea procurorului general de a permite iniţierea urmării penale pe numele judecătorilor de la CSJ Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî, chiar dacă Inspecţia Judiciară a stabilit că cei trei au greşit. Ei sunt magistraţii care au acceptat cererea unui avocat privind plata din bugetul de stat a unei datorii private de peste patru milioane de lei, solicitare declarată ulterior drept „inadmisibilă” de către CEDO. CSJ încă nu a purces la examinarea cauzei în fond şi urmează abia să decidă asupra repunerii pe rol a dosarului.