Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis decepționează (Hotnews.ro; contributors.ro)


„Circotecă” în Parlament (Andreea Pora/„22”).

Nimic nu se poate schimba în această ţară care nu este şi nu poate a fi a noastră. [...] privilegiile au învins statul de drept”, scrie Ioan Stanomir pe site-ul contributors.ro

Este ceea ce spune astăzi în diverse forme majoritatea comentatorilor, după ce ieri premierul Dacian Cioloș a încercat să dea explicații în fața Parlamentului de ce televiziunile mogulului Dan Voiculescu trebuie să elibereze sediul care aparține acum statului, iar președintele Klaus Iohannis a criticat modul „heirupist” în care a ales fiscul să pună în aplicare sentința judecătorească. Pentru că de o sentință definitivă e vorba. Sediul televiziunilor trustului Intact este confiscat pentru acoperirea prejudiciului de care se face vinovat patronul lor, Dan Voiculescu (condamnat la zece ani de închisoare), iar decizia instanței e cunoscută de un an și jumătate. Situația a fost însă rezumată de președintele Iohannis prin formula „banale motive administrative”. Peste 11.000 de fani ai paginii de Facebook a președintelui și-au retras sprijinul în doar câteva ore de la această declarație.

Ieri a fost „circotecă” în Parlament, scrie Andreea Pora pe site-ul revistei „22”. Nu e de mirare că televiziunile Trustului Intact au declanșat-o, ci că a avut un asemenea „succes” fulgerător: niciun parlamentar, arată Pora, fie el al puterii sau al opoziției, n-a avut curajul să demonteze refrenul cu „lovitura dată libertății de exprimare”. Este extrem de grav și arată că partidele nu au înțeles nimic din clamata reformă a partidelor și nici din statul de drept”.

Cristian Pantazi, pe HotNews.ro: „ce a făcut [...] președintele Romaniei e descalificant: a relativizat noțiunea de justiție, a dus în derizoriu o hotărâre judecătorească”. O zi ca cea de ieri nu mai părea posibilă după momentul Colectiv (e vorba de incendiul din noiembrie din Clubul bucureștean cu același nume și de manifestațiile de stradă în urma cărora a căzut guvernul lui Victor Pont). Tot ieri, parlamentarii au votat cu largă majoritate împotriva reținerii unor colegi de-ai lor cercetați de Direcția Națională Anticorupție.

„O zi tristă, în care Dan Voiculescu a pus cu botul pe labe statul român din pușcărie împreună cu echipa de zgomote de la Antena 3”. O spune Dan Tapalagă, de asemenea pe HotNews.ro. Anterior, comentatorul semnase un documentar amănunțit asupra cazului Antenelor. Acum numește direct „lașitate” atitudinea premierului Dacian Cioloș, care „a intrat, miercuri, în Parlamentul Borfașilor cu ideile lui și a ieșit cu ale lor”. O fi vorba de „sindromul premierului tehnocrat”, cumva silit de împrejurări să nu supere prea tare pe nimeni, dar Cioloș a mai dat semne de slăbiciune față de trustul lui Dan Voiculescu, amintește Tapalagă.

Ceva mai îngăduitor comentează Florin Negruțiu, pe site-ul republica.ro. Dacian Cioloș a fost tratat în Parlament fără eleganță, astfel că a devenit „paratrăsnetul tuturor frustrărilor”. Prin tratamentul aplicat ieri în Senat, partidele politice și-ar fi luat revanșa pentru felul în care au fost puse la punct de societatea civilă după tragedia de la Colectiv. Florin Negruțiu nu invocă direct în articol „libertatea de exprimare”, cum au făcut jurnaliștii de la Antene și politicienii, dar dezvoltă pe ideea că fiscul prea s-a obișnuit să-i considere pe contribuabili evazioniști și să-i trateze fără respectul cuvenit în numele prezumției de nevinovăție.

XS
SM
MD
LG