În ultimii cinci ani, Moldova a primit asistență financiară externă de peste 3 miliarde euro

În ultimii 5 ani, Republica Moldova a primit asistență financiară externă de peste 3 miliarde euro, dintre care, jumătate cu titlu de grant. Banii au fost destinați pentru implementarea reformelor, dar și pentru infrastructură. Mai puțin s-a donat pentru dezvoltare economică, cercetare și știință.

Din 1994, Moldova a început să primească asistență financiară de la Banca Mondială, dar cu rate destul de mari, care au îndatorat țara, banii fiind rambursați în decurs de zece ani, până în 2004.

Din 2004 Banca Mondială și-a revizuit strategia, incluzând Moldova într-un alt sistem de finanțare cu rate mai avantajoase.

În ultimii ani iar am trecut la credite comerciale și BM, iar ne introduce în categoria BERD cu rate de 5%-8% .

Dacă până acum raportul era 70% grant și 30% credit, acum acest procentaj a ajuns 50 la 50. De aceea, trebuie să fim atenți pe termen mediu și îndelungat ce credite accesăm, susțin experții IDIS Viitorul.

Potrivit lor, foarte rar se publică rapoartele privind asistența financiară externă, atât de Cancelaria de stat, cât și de finanțatori. Iar societatea civilă nu se poate expune asupra modului în care Guvernul execută ce și-a asumat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.