Alimente și păcură în valoare de aproape 4 milioane de euro; În ce va consta ajutorul umanitar al României pentru Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar cu titlu gratuit, constând în produse alimentare și păcură, a stabilit joi Guvernul de la București, printr-o Hotărâre, răspunzând astfel solicitării primite din partea autorităților de la Chișinău.

Ajutorul umanitar va fi în valoare de 16,690 milioane de lei (3,7 milioane de euro) și va consta în produse alimentare de bază (făină, zahăr, mălai, orez, paste făinoase, conserve din carne, conserve pateu, conserve din legume), precum și păcură.

Produsele vor fi scoase din rezervele de stat, gestionate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS).

Prin decizia de joi, Guvernul de la București răspunde demersurilor Executivului de la Chișinău. În cursul vizitei la București, din 26 ianuarie 2016, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat contextul socio-economic în care noul Guvern de la Chișinău și-a început mandatul, făcând, în același timp, apel la sprijinul României.

Ulterior, în 10 februarie 2016, printr-o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloș, prim-ministrul Republicii Moldova a solicitat autorităților române acordarea unui ajutor umanitar pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, afectate de situația economică dificilă din Republica Moldova.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că sprijinul financiar în valoare de 60 de milioane de euro, o primă tranșă din suma de 15 de milioane de euro, nu va fi acordat până ce Chișinăul nu va implementa o serie de reforme.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...