icon

Iurie Leancă la întâlnirea cu Sindicatele şi Patronatele: „Trebuie să schimbăm radical multe lucruri în ţară”

31-01-2015 14:29
1,416

Prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, a avut astăzi consultări cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor (CNSM) şi cu cei ai Confederaţiei Naţionale a Patronatelor (CNPM), care au venit cu propuneri pentru programul de guvernare.

 

Astfel propunerile CNSM se referă la parteneriatul social, retribuirea muncii, impozitarea persoanelor fizice, asigurarea şi protecţia socială, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, creşterea nivelului de trai al populaţiei şi protecţia producătorilor autohtoni. Sindicaliştii mizează pe elaborarea unei formule simplificate de calculare a pensiilor, reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri mici şi neimpozitarea veniturilor sub minimul de existenţă, iniţierea negocierilor pentru punerea în aplicare a prevederilor Platformei Dialogului Social pentru Moldova şi altele.

 

La rândul lor, Patronatele au propus pentru viitorul program de guvernare reducerea numărului de acte permisive, demonopolizarea pieţelor farmaceutice, a asigurărilor, a produselor petroliere şi a sistemului bancare. O altă sugestie vizează combaterea concurenţei neloiale şi consolidarea capacităţilor autorităţilor naţionale în domeniul concurenţei.

 

Reprezentanţii Patronatelor au recomandat neadmiterea examinării şi aprobării în Guvern a proiectelor de acte normative şi legislative, inclusiv a iniţiativelor legislative înainte de deputaţi privind mediul de afaceri, fără avizul Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător.

 

Patronatele s-au oferit să participle la elaborarea noului Cod Fiscal şi au insistat pe aprobarea acestuia până la finele anului curent. 

 

Ambele părți au salutat intenţia Prim-ministrului desemnat Iurie Leancă de a oferi responsabilităţile de coordonare a dialogului social din partea Guvernului,  viceprim-ministrului care deţine portofoliul din domeniul economic. Potrivit reprezentanţilor Sindicatelor, dar şi ai Patronatelor, acest fapt va facilita înlăturarea dificultăţilor semnalate.

 

Iurie Leancă a evocat, în cadrul consultărilor, necesitatea aplicării unor măsuri drastice pentru combaterea corupţiei şi realizarea reformei  în justiţie.

 

„Avem nevoie de aceste consultări. Pe anumite domenii e nevoie de abordări noi. Am conştientizat demult că fără un sistem judecătoresc echitabil nu vom putea obţine rezultatele scontate. Efectele cu care s-au soldat încercările noastre de a combate corupţia şi de a reforma justiţia sunt robuste. Iată de ce trebuie să schimbăm radical multe lucruri în ţară pentru ca să avem şi un mediu de afaceri mai liber şi salariaţi mulţumiţi”, a punctat Iurie Leancă.

 

Consultările Prim-ministrului în exerciţiu Iurie Leancă, desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de șef al noului Guvern pentru elaborarea Programului de activitate al Executivului, au început vineri, 30 ianuarie. 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31