„Nimeni nu trebuie să se îndoiască de asta. Nu vom accepta niciodată un nou Kandil (bază a Partidului muncitorilor din Kurdistan în Irak) la frontiera noastră de sud”, a declarat Erdogan într-un discurs susţinut în faţa prefecţilor.

„Ţările coaliţiei au reacţionat împreună. Ne cer să punem capăt bombardamentelor asupra PYD (Partidul uniunii democratice) şi a YPG (Unităţile de protecţie a poporului, miliţii ale PYD). Îmi pare rău, nu se pune problema să punem capăt tirurilor asupra forţelor kurde în Siria”, a adăugat el.

De sâmbătă trecută, artileria turcă vizează poziţii ale miliţiilor kurde YPG, care au profitat de ofensiva forţelor regimului de la Damasc în provincia Alep, susţinute de raidurile aeriene ruse, pentru a avansa până în împrejurimile oraşului Azaz.

SUA, UE şi Franţa au cerut Ankarei să pună capăt acestor lovituri aeriene, care au făcut ca respectarea armistiţiului menit să intre în vigoare în această săptămână în Siria să fie improbabilă şi care complică şi mai mult identificarea unei soluţii politice.

Turcia acuză PYD şi YPG că sunt organizaţii 'teroriste' apropiate de PKK, care desfăşoară din 1984 o rebeliune pe teritoriul său.

În declaraţia sa de miercuri, Erdogan a criticat din nou SUA, care susţin îşi înarmează aceste două mişcări în cadrul luptei pe care o poartă împotriva grupării Stat Islamic (SI). „Nu există terorişti buni şi răi”, a spus Recep Tayyip Erdogan.