Constituția ar putea reglementa statutul Avocatului Poporului

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru completarea Constituţiei Republicii Moldova, referitor la instituţia Ombudsmanului (Avocatului Poporului).

Documentul stabileşte un capitol nou în Legea Supremă, prin care reglementează statutul şi rolul Avocatului Poporului precum şi modalitatea de numire şi revocare din funcţie a acestuia de către Parlament. Totodată, noile prevederi vor stipula funcţia, misiunea, imunităţile şi garanţiile, dar şi aspecte privind indepenenţa şi incompatibilitatea Ombudsmanului cu alte funcţii.

Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru completarea Constituţiei Republicii Moldova are drept scop ajustarea legislaţiei naţionale la cea internaţională, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, în vederea protejării independenţei instituţiei Ombudsmanului.

Documentul va fi înaintat Curţii Constituţionale pentru avizare şi ulterior prezentat Parlamentului spre examinare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.