Valls: O ieșire a Marii Britanii din UE ar fi un șoc pentru Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul francez Manuel Valls a afirmat miercuri că o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar constitui „un șoc” pentru Europa, relatează AFP.

„Este posibil un acord” în vederea menținerii Marii Britanii în UE în cursul Consiliului European de joi și vineri? „Noi credem și sperăm acest lucru. Deoarece o ieșire a Marii Britanii ar însemna un șoc despre care este greu să ne imaginăm ce consecințe ar avea pentru Europa. (…) Un șoc pentru Europa, dar mai ales un șoc în ceea ce privește modul în care lumea ar privi Europa care ar cunoaște astfel o criză”, a declarat Manuel Valls în cadrul Adunării Naționale.

„Sperăm că acordul să aibă loc deoarece (…) interesul Europei, interesul Franței, interesul Marii Britanii este ca aceasta să rămână în Uniune”, a adăugat el.

„Pachetul propus de președintele (Consiliului European) Tusk în legătură cu Comisia Europeană conține elemente care permit avansarea și găsirea de soluții — chiar dacă nu suntem încă la încheierea discuțiilor — satisfăcătoare pentru toată lumea”, a apreciat Manuel Valls.

Dar, a subliniat el, „Franța, și deci președintele Republicii, va fi în particular atentă cu privire la cele două subiecte cele mai dificile din această negociere” în „relațiile între țările din zona euro și celelalte” și „problema liberei circulații, principiu fundamental care nu poate fi contestat”.

„Europa trebuie să rămână un spațiu de solidaritate între state și nu putem să alegem în funcție de ceea ce ne convine. Europa este un întreg care poate fi adaptat, dar care nu poate fi organizat numai în funcție de propriile interese, în caz contrar este încălcată o limită”, a subliniat șeful guvernului francez.

Premierul britanic David Cameron a promis un referendum privind menținerea sau nu a țării sale în UE. El speră să se ajungă la un compromis în cursul summitului celor 28 de șefi de stat și de guvern din UE ce va avea loc joi și vineri la Bruxelles, ceea ce i-ar permite organizarea acestei consultări în luna iunie. Donald Tusk a prezentat la 2 februarie un preacord pentru a răspunde revendicărilor britanice și pentru evitarea unui ‘Brexit’, dar punctele de dezacord rămân numeroase, de la imigrație la suveranitate politică, trecând prin guvernare economică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...