Arhitectura din Polonia se află în plină expansiune. „Construim filarmonici noi, opere, săli de concerte şi de sport, dar şi alte clădiri de mari dimensiuni care să aibă diferite întrebuinţări. Mulţumită investiţiilor la această scară sunt realizate construcţii remarcabile, selectate în concursuri şi premiate în lume” spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care a pregătit versiunea în limba română a expoziţiei „Polska. Arhitectura” care va fi prezentată la Chişinău. „Multe dintre ele sunt cofinanţate din fondurile Uniunii Europene, fără de care nu ar fi putut fi realizate. Aceste schimbări pozitive care au loc în arhitectura din Polonia de după anul 1989 sunt vizibile îndeosebi la construcţiile absolut încântătoare ale instituţiilor de cultură”, adaugă aceasta.

Expoziţia prezintă 20 de clădiri noi sau recent revitalizate ilustrate de cei mai buni fotografi polonezi de arhitectură. Văzute prin ochii lor, obiectele dezvăluie forma lor unică şi modul complex în care au fost concepute. Expoziţia cuprinde şi schiţe, desene şi fotoreportaje care prezintă construcţiile în contextul unor evenimente istorice importante pentru Polonia, amintind totodată activităţile desfăşurate de personalităţile cărora le-au fost dedicate. O astfel de abordare tematică permite vizitatorilor expoziţiei o cunoaştere mai bună a polonezilor de astăzi.

Fiecare dintre obiectele prezentate reprezintă un capitol separat în istoria arhitecturii moderne din Polonia. Astfel, parcurgând expoziţia, poţi vedea interiorul Centrului European pentru Solidaritate din Gdańsk, dedicat legendarei mişcări sociale „Solidaritatea”, ale cărei acţiuni au determinat căderea comunismului în Polonia şi Europa de Est. Centrul a primit anul acesta Premiul Muzeului acordat de Consiliul Europei. Vizitatorii vor acorda atenţie cu siguranţă şi construcţiei atipice a Filarmonicii „Mieczysław Karłowicz” din Szczecin, una dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase săli de concerte din Europa, care în 2015 a primit prestigiosul Premiu Mies van der Rohe al Uniunii Europene. Teatrul Shakespeare din Gdańsk, cu interiorul său unic, sau Stadionul în formă de chihlimbar vor rămâne şi ele în memoria publicului moldovean. La fel se va întâmpla şi cu celelalte clădiri dintre cele 20 prezentate în cadrul expoziţiei.

O anexă literară a expoziţiei este povestirea arhitecturală a tinerei scriitoare poloneze Sylwia Chunik, care spune că „arhitectura înseamnă emoţie”.

Expoziţia „Polska. Arhitectura” a fost realizată în cadrul unei colaborări între Ministerul polonez al Afacerilor Externe şi revista lunară „Architektura - murator”, iar curator este Ewa Porębska, redactor-şef al revistei amintite. Expoziţia poate fi văzută la Universitatea Tehnică din Chişinău, Blocul de Studii al Facultăţii Urbanism şi Arhitectură, bd. Dacia 39, în sala de expoziţii (208).