23:53:31 25.04.2024
Stiri

Misiunea FMI, FĂRĂ mandat de NEGOCIERI în R. Moldova. Experții explică intențiile Fondului

Economie 17.02.2016 13:55 Vizualizări1054 Autor: Ziarul National
Misiunea FMI, FĂRĂ mandat de NEGOCIERI în R. Moldova. Experții explică intențiile Fondului AFP


Fondul Monetar Internațional a anunțat ieri că echipa de experți ai FMI, care urmează să ajungă la Chișinău pe 23 februarie, nu are mandat pentru a negocia un nou program de asistență financiară.

„Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării. Rezultatele misiunii nu vor fi discutate de către Consiliul de Directori Executivi al FMI”, precizează FMI.

Experții economici susțin că anunțul făcut de Fond nu ar trebui să provoace panică, pentru că FMI întreprinde periodic vizite de studiu, ceea ce nu înseamnă că acestea nu vor fi urmate și de misiuni cu mandat de negociere a unui memorandum.

„FMI face periodic astfel de vizite de evaluare. O astfel de vizită urma să aibă loc în mai 2015, dar din cauza instabilității politice de la Chișinău, a fost contramandată. Acum, misiunea FMI care va veni la Chișinău va evalua situația de la noi și va stabili un set de condiționalități. Aceste condiționalități ar putea servi drept precondiții pentru faza de negociere. Noi acum nu ne aflăm în situația în care să negociem prea mult. Vor avea loc mai degrabă discuții unilaterale. Noi avem nevoie mai mult de acordul cu FMI, decât de banii lui, de aceea vom accepta cam tot ce ni se va cere”, crede expertul Roman Chircă.

Potrivit lui, anunțul făcut de FMI, după ce acum o săptămână speakerul Andrian Candu anunța că misiunea FMI va veni în februarie pentru a începe negocierile pentru un nou împrumut, are scopul de a pune presiuni asupra guvernanților.

„FMI își simte poziția dominantă. Ei se impun, de regulă, în raport cu state precum R. Moldova”, a mai opinat Chircă, amintind că mai mulți parteneri tradiționali ai R. Moldova și-au condiționat susținerea pentru R. Moldova prin semnarea unui acord cu FMI.

Expertul economic Alexandru Fală crede că această vizită de studiu a FMI are scopul de a oferi repere Fondului în eventualitatea unor negocieri.

„Eu nu văd nimic ieșit din comun în această vizită. Acum, există cel puțin două motive pentru care FMI ar ezita să înceapă negocieri. Prima – alegerea președintelui republicii și lipsa unei certitudini că acest lucru se va întâmpla. A doua – lipsa unui guvernator al Băncii Naționale. Cred că următoare vizită a FMI va avea loc după exercițiul de alegere a șefului statului”, a explicat Fală, precizând că, cel mai probabil, FMI a făcut anunțul de clarificare despre scopul vizitei pentru a evita speculațiile din partea presei, dar și a guvernanților.

Echipa de experți a FMI care va veni în R. Moldova va fi condusă de Ivanna Vladkova-Hollar și se va afla în R. Moldova în perioada 23-29 februarie 2016.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md