„Niciun stat străin, nicio persoană particulară străină nu are dreptul să se implice în procesele electorale din RM. În caz contrar, ar fi grav sfidată suveranitatea naţională şi voinţa poporului. Legislaţia electorală deja prevede interdicţii şi sancţiuni dure în cazul finanţării din străinătate a concurenţilor electorali. Recent, s-a introdus prohibiţia ca în imaginile din publicitatea electorală să apară personalităţi străine. Pentru a nu fi admise interpretări şi sfidări ale acestor interdicţii este necesar de a completa art. 47, în sensul că orice altă participare a cetăţenilor străini în campanie electorală să fie, de asemenea, interzisă”, se spune în proiectul adoptat de Parlament.

Liberalii au susţinut proiectul. „Dacă asta înseamnă că nu vor veni deputaţi şi cântăreţi ruşi să facă agitaţie electorală, atunci noi susţinem”, a declarat deputatul PL Valeriu Munteanu.

De cealaltă parte, socialiştii au acuzat fracţiunea PLDM că proiectul îi vizează în primul rând pe ei, în situaţia în care zeci de europeni şi-au exprimat susţinerea pentru PLDM în timpul campaniei electorale.

„Peste 70 de demnitari europeni au făcut propagandă pentru dvs şi v-au scos la ultimele alegeri, pentru că fără europeni aveaţi să rămâneţi în afara Parlamentului. Aşa că nu dvs trebuie să veniţi cu un asemenea proiect. Ce facem cu demnitarii români care spun că în câţiva ani va avea loc marea unire? Preşedintele Timofti l-a decorat pe Băsescu după ce a spus că în 2018 va avea loc unirea. Ieri premierul Gaburici a declarat că primeşte indicaţii din străinătate. Vă daţi seama că acest proiect e îndreptat împotriva voastră?”, s-a adresat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea către raportor, deputatul PLDM Tudor Deliu.

În replică, Deliu a declarat că proiectul nu vine să facă favoruri niciunui partid şi a adăugat: „Odată cu adoptarea acestui proiect nu vor mai veni în RM nici Valuevi, nici Kirkorovi şi nici Blesteaşcii”.

„Vă ţineţi aşa mari şi tari, dar vă temeţi de Blesteaşcie. Aţi discutat cu societatea civilă acest proiect? Cum veţi aplica legea, dacă vin românii? Sau veţi aplica duble standarde? V-o faceţi cu mâna voastră, bumerangul va cădea drept în capul vostru”, a menţionat şi socialistul Ion Ceban.

Socialiştii nu şi-au dat rând la replici şi au acuzat autorii proiectului că nu s-au pregătit ca să poată răspunde la întrebări. „Pentru un asemenea proiect trebuie să vă consultaţi cu Procuratura, cu societatea civilă, cu alte organe, ca să nu apară pe urmă discuţii. Când va fi aplicabilă legea, având în vedere că e demarată deja procedura de organizare a alegerilor locale generale?”, s-a interesat deputatul PSRM Vladimir Ţurcan. Drept răspuns, raportorul Deliu a spus că „legea va fi aplicabilă după publicarea în monitorul oficial”. „Înţelegem că nu sunteţi pregătit”, a punctat Ţurcan.

Şi deputatul PD Dumitru Diacov a intervenit în discuţie. „Ţări ca Republica Moldova, firave, gingaşe, se confruntă cu astfel de probleme. Sigur că trebuie să avem grijă nu numai de securitatea statului, ci şi de cea a votului. Este un proiect care ne ajută să privim uniform această chestiune. N-o să poate veni să facă propagandă nici Putin, nici Băsescu şi nici Valuev”, a menţionat Diacov.

De cealaltă parte, socialistul Andrei Negruţa a acuzat comisia juridică de incompetenţă, în situaţia în care susţine modificarea legislaţiei în prag de alegeri locale generale. „De ce ne serviţi astfel de iniţiative? În loc să opriţi asemenea situaţii, dvs singură propuneţi soluţii ca să fie votat în regim de urgenţă. Sunteţi jurist şi înţelegeţi asemenea momente. Nu se poate în ajunul alegerilor să modificaţi legislaţia”, s-a adresat Negruţa preşedintelui comisiei juridice Raisa Apolschi. În replică, aceasta a declarat că „lecţia de moralitate e de prisos” şi că legea prevede adoptarea proiectelor în regim de urgenţă „şi acest caz este anume aşa”.

Supus votului, proiectul a fost votat în prima lectură cu majoritate, iar la propunerea comisiei juridice a fost supus şi votului în lectura a doua, adică cea finală. Cu 68 de voturi, proiectul a trecut.

Deşi PSRM a încercat să intervină între votul celor două lecturi, speakerul Andrian Candu nu le-a oferit această posibilitate. „Ce ţine de regulament, este adevărat, sunt obligat să întreb fracţiunile, dar mesajul dvs era clar din luările de cuvânt”, a explicat Candu.

Ulterior, socialistul Ion Ceban a ieşit la tribuna Parlamentului cu o banană, stârnind valuri de reacţii în sala de şedinţe. „V-am adus simbolul integrării dvs. Ceea ce faceţi dvs nu poate nu poate fi numită democraţie”, a explicat Ceban.

„Singura problemă a cetăţenilor sunt cei ce stau în această sală. În loc să avem legi pentru cetăţeni, avem legi care vă convin vouă. Vă este frică şi de umbra voastră. Voi trebuie neapărat să şmecheriţi, să minţiţi. Doar în anul 2014 pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 1246 de cetăţeni străini care au venit pe banii cetăţenilor RM şi au spus că sunteţi frumoşi şi că sunteţi o istorie de succes. Şi au fost purtaţi prin Cricove şi Mileşti, pe banii oamenilor simpli, care aşteaptă cu mâna întinsă pensia de la voi. N-o să fugiţi foarte departe, oamenii n-o să vă ierte această batjocură! La concertele dvs au cântat cei din străinătate, ziarele dvs abundă de experţi străini care vă laudă şi doar în campania electorală au fost peste 70 de vizite ale străinilor care au spus cât de frumoşi sunteţi! Democraţia s-a stins în RM cu voi!”, a declarat deputatul.

De menţionat că în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au avut loc mai multe concerte electorale cu interpreţi din România şi din Rusia, precum şi vizite ale oficialilor altor ţări care şi-au exprimat susţinerea pentru un partid sau altul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.