Mai mulţi martori au declarat pentru organizaţia de apărare a drepturilor omului că un militar ucrainean a fost împuşcat de la mică distanţă de către un comandant separatist.

Amnesty International a mai anunţat că deţine înregistrări video cu alţi trei militari ucraineni ţinuţi în captivitate, iar apoi găsiţi morţi, la o morgă, prezentând răni la cap şi în partea superioară a corpului, provocate de gloanţe.

Crimele documentate sunt asimilate crimelor de război, a subliniat Amnesty. Acuzaţiile apar după ce un comandant separatist a declarat pentru ziarul ucrainean Kyiv Post că a executat personal 15 militari ucraineni din cadrul forţelor armate naţionale după ce au fost capturaţi şi luaţi prizonieri. Un consilier al rebelilor a declarat în trecut pentru BBC că separatiştii proruşi au efectuat execuţii într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor, cu scopul de a „împiedica haosul”.

Peste 6.000 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea războiului între separatişti proruşi şi forţele armatei naţionale în estul Ucrainei, în urmă cu un an.