16:21:01 24.04.2024
Stiri

Analist Raiffeisen Bank: „Banii din BEM nu puteau fi EXTRAȘI într-un termen atât de scurt”

Economie 09.04.2015 16:55 Vizualizări1182 Autor: Ziarul National
Analist Raiffeisen Bank: „Banii din BEM nu puteau fi EXTRAȘI într-un termen atât de scurt”


Analistul Raiffeisen Bank, Maria Pomelnikova, susține că extragerea de pe conturile băncii moldovenești, Banca de Economii, a 1 miliard de dolari s-ar fi reflectat pe întregul sistem financiar al țării și era să provoace o criza economică de proporții.

„Un miliard de dolari este o sumă extraordinară pentru o țară mică și săracă cum este Moldova. Extragerea a unui asemenea volum de bani ar fi provocat inevitabil o catastrofă în sistemul financiar și valutar al Moldovei. Astfel de procese nu se observa, iar situația, deși dificilă, pare a fi destul de stabilă”, spune analistul.

Expertul Raiffeisen menționează că după o scădere bruscă și de scurtă durată a valutei moldovenești, similare cu ceea ce am văzut în Rusia și Ucraina, leul s-a stabilizat foarte repede. Dacă de pe piața valutară într-adevăr s-ar fi extras $1 mlrd, aceasta continua să fie zguduită de criza, subliniază expertul.

Un alt analist, al Fondului Investițional „Capital”, Vitali Kriukov, a declarat pentru portalul pravda.ru, că este imposibil să scoți neobservat o suma atât de mare de bani. „Circulația mijloacelor financiare, mai ales atât de importante, neapărat lasă urme, care pot fi depistate ușor. Faptul că asta nu s-a întâmplat vorbește, după părerea mea, că banii nu sunt căutați sau, mai degrabă, că ei nici nu au fost furați și scoși din țară. Având în vedere politizarea extremă a problemei date, a doua variantă pare mai aproape de adevăr”, a spus analistul Fondului Investițional „Capital”.

Expertul nu exclude că scandalul privind presupusul furt a celor 10 mlrd de lei și scoaterea lor din țară, promovat de politicieni și presă, nu este decât o manevra de distragere a atenției, menită să ascundă furturile reale de la BEM. O comisie specială parlamentară creată în anul 2013 a depistat la BEM o gaură de 1,3 mlrd de lei. Astăzi se spune, însă, că mărimea ei reală ar fi fost între 5 și 10 mlrd de lei.

„Analiza problemelor similare ale băncilor de stat din alte țări demonstrează că acestea, de cele mai multe ori, sunt administrate prost, iar managementul este supus influențelor politice. Furturi directe, eliberarea creditelor neperformante, achiziția creditelor „toxice” ale altor bănci – e o practica obișnuită ale băncilor de stat, în așa țări ca Moldova. E puțin probabil ca Banca de Economii este o excepție”, a adăugat expertul.

Amintim că Guvernul Moldovei a decis să renunțe la pachetul majoritar de acțiuni al BEM în 2013, după ce banca s-a pomenit în prag de faliment. Prin această măsura autoritățile au vrut să resusciteze banca, ce avea o gaură estimată la o sumă între 5 și 10 mlrd de lei. Însă, un an mai târziu, Banca Națională a impus la bancă administrare specială, eliminând de la conducere investitorii privați.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md