15:33:43 19.04.2024
Stiri

Oamenii de cultură i-au adus un ultim omagiu lui Alexe Rău

Social 09.04.2015 16:52 Vizualizări1358 Autor: Victoria Bortă
Oamenii de cultură i-au adus un ultim omagiu lui Alexe Rău


Poetul, filozoful, scriitorul Alexe Rău a fost deplâns în această după-amiază de intelectualitatea Chișinăului. Trupul acestuia a fost depus la Biblioteca Națională, instituție care a devenit a doua sa casă mai mult de un deceniu, fiind directorul general al bibliotecii din 1992.

Scriitori, artiști, oameni de cultură și-au exprimat regretul față de această pierdere subită a unei personalități importante de cultură a Republicii Moldova și au venit să-i aducă un ultim omagiu, participând la ceremonia de adio din incinta bibliotecii.

Potrivit criticului literar Mihai Cimpoi, „Alexe Rău a fost un om al rezistenței, pentru că trebuie să reziști în cultură, un om luminos, care ne-a luminat și pe noi”, a menționat Mihai Cimpoi, care a fost și consăteanul său.

„Deși consătenii se mai supără, se mai ceartă, noi întotdeauna ne-am comportat civilizat”, a menționat criticul literar.

„Ne despărțim astăzi de unul dintre cărturarii importanți, deosebiți pe care Basarabia i-a dat în sec XX. O personalitate care a reușit să așeze, să statornicească o instituție într-o perioadă neașezată”, a remarcat directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei, care împreună cu Alexe Rău au inițiat Galeria Moldofaciata.

Coroane funerare, flori, zeci de persoane, membrii familiei răvășiți de durere, cunoscuții îndoliați au reprezentat atmosfera ceremoniei de adio.

Panahida ortodoxă va fi oficiată la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla” din capitală. Funeraliile vor avea loc la baștina regretatului – satul Larga, raionul Briceni.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md