13 concluzii și recomandări pentru guvernarea de la Chișinău în rezoluţia Consiliului European// DOC

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat astăzi o rezoluție privind Republica Moldova, care conține 13  concluzii și recomandări pentru guvernarea de la Chișinău.

Astfel, în documentul adoptat de miniştrii de externe, Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova să investigheze jaful din sistemul bancar în cadrul unei anchete imparţiale şi aprofundate, să se asigure că fondurile deturnate vor fi recuperate, iar persoanele vinovate vor ajunge pe mâna justiţiei.

De asemenea, se atenţionează necesitatea de a numi guvernatorul Băncii Naţionale pe baza unui proces apolitic, transparent şi credibil.

În rezoluţia adoptată se arată că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să declare drept prioritare reformele care vizează depolitizarea instituţiilor de stat, combaterea corupţiei sistemice, darşi să asigure transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice, precum şi în ceea ce priveşte procesul de elaborare a politicilor.

În acelaşi timp, Consiliul este preocupat de lipsa de independenţă a instituţiilor de drept şi subliniază importanţa aplicării reformelor, inclusiv, reforma Procuraturii, precum şi lupta împotriva corupţiei în cadrul sistemului judiciar.

Totodată, Consiliul European reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistenţă tehnică şi suport pentru proiecte. Reluarea plăţilor de sprijin bugetar ar putea fi reluată odată ce sunt îndeplinite condiţiile politice, financiare şi macro-economic.

Rezoluţia poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.