După opt luni, de când la conducerea oraşului Orhei este omul de afaceri Ilan Şor, am mers din nou la Orhei, pentru a vedea ce schimbări au intervenit între timp şi ce părere are lumea despre conducere. Unii mai sunt zăpăciţi după 20 de zile de concerte din perioada sărbătorilor de iarnă, alţii cred că banii investiţi la Orhei în curăţenia oraşului, copacii plantaţi, magazinele sociale, iluminarea stradală, drumul reparat sunt o parte din miliardul de dolari furat din cele trei bănci ale RM. În prezent, orheienii sunt în aşteptarea ultimei promisiuni din programul electoral al lui Ilan Şor, cel al transportului public care va circula în Orhei din aprilie 2016.

E marţi, 9 februarie 2016. De la intrarea în Orhei, mai exact din Slobozia Mare până în centrul oraşului, remarc arbori, tufari de curând plantaţi pe ambele părţi ale drumului şi curăţenie. Intru în clădirea autorităţii publice locale în ideea că voi avea posibilitatea să stau de vorbă cu noul primar sau cu adjuncţii acestuia. Gardianul îmi spune că la primar trebuie să te înscrii în prealabil pentru că momentan nu este, iar de când a fost învestit n-a primit încă pe nimeni în audienţă.

20 de zile de concerte

În anticameră mă întâlneşte secretara Asea. Discuţia noastră are loc în două limbi: eu o întreb româneşte, ea îmi răspunde pe ruseşte. Convenim cu ea că unul din cei trei viceprimari mă va primi în biroul său la ora 13.15, pentru că Ilan Şor nu este la primărie.

În aşteptarea întâlnirii cu unul din viceprimari, ies din clădire. Mă întâlnesc cu Liuba S. O întreb cât de mult s-a schimbat Orheiul de când a devenit Şor primar. „S-au deschis magazine sociale. În oraş este mai curat. S-au plantat copaci, tufari. Are viceprimari buni. Cică o femeie acolo, Reghina Apostolova (fost consilier CMC Chişinău din partea PCRM – n.r.), vine zilnic de la Chişinău la Orhei. Ei lucrează, iar el nu prea este la primărie. Lumea din Orhei e fericită că a avut 20 de zile concerte – până la Anul Nou şi după. Seară de seară, cu diferite vedete. În seara de Anul Nou era aici tot Orheiul şi nu numai. A fost organizat un adevărat târg de Crăciun. Nici un om la întâlnirile unde era Şor în oraş nu l-a întrebat: unde este miliardul? Dacă este implicat? Nimeni, nimic. Totul e bine şi frumos”, îmi spune orheianca.

„Mânjituri la ochi”

Pe strada Vasile Lupu, mă întâlnesc cu o profesoară. Dna Mălai îmi spune că, „sâmbăta trecută (n.r. 6 februarie), Ilan Şor a fost la întâlnirea cu absolvenţii la Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Orhei. A fost adus acolo de Tudor Golub, preşedintele Consiliului raional Orhei, din partea PD. A fost făcută o masă mare şi Şor le-a promis că le va face stadionul şcolii, apoi a mai spus că vrea să înfiinţeze la Orhei o universitate, dar unde, nu ştim”. Femeia spune că poporul este mulţumit de Ilan Şor. „Lumii îi plac senzaţiile. El a reuşit prin bradul instalat de Crăciun şi prin alte activităţi să-i bucure pe unii, dar nu pe toţi. Cei mai înţelepţi ştiu că banii care-i cheltuieşte acum Şor pentru Orhei sunt de fapt ai întregului popor”.

Potrivit unor surse demne de încredere, Ilan Şor a sărbătorit Anul Nou împreună cu vreo 70 de invitaţi la Chateau Vartely, fiind păziţi de 80 de bodyguarzi. „El a comandat tot localul. A venit cu bucătarii lui, care aveau nişte cipuri la mâini. Nu aveau voie să iasă de acolo în timpul banchetului”.

Referindu-se la activitatea lui Şor, o bibliotecară, V.S., ne spune: „Mânjituri la ochi toate chestiile astea. Aceştia sunt banii statului şi sunt direcţionaţi acolo unde nu trebuie. Lumea nu analizează lucrurile în profunzime. Ea se bucură şi de un copăcel şi de o floare pusă. Şi astea trebuie, dar imaginea de sine care-i?”. Potrivit femeii, posibilităţile de a discuta cu cei de la primărie sunt minime. Au mai fost de la presă pe aici şi nu au putut da de nimeni. „Ei se ascund. Totul se face între ei, să nu ştie nimeni”, conchide ea.

Un fond extrabugetar fără fund

Lângă magazinul de flori „Floribeli” întreb o femeie dacă tufarii plantaţi în toamnă au cu adevărat cip, ca să nu fie scoşi. „Cu cip au fost sădiţi la intrarea în oraş, unde se circulă în sens giratoriu. La nişte conifere. Şi un ofiţer de poliţie a scos copacul şi până-n seară a fost găsit”, râde ea.

La doi paşi îl întâlnesc pe Ion B. Bărbatul îmi spune: „Sunt schimbări în oraş. Din ce a promis Şor în programul electoral, doar un punct nu s-a realizat, care prevedea, de la 1 ianuarie, transport nou gratuit în oraş. S-a semnat o comandă cu belaruşii. Cât priveşte celelalte promisiuni – iluminaţie stradală, magazine sociale la preţuri reduse cu produse de primă necesitate, cred că preţul este cel de la producători, fără TVA. Nu ştiu de unde se iau atâtea mijloace financiare. Cei care vizitează cu o cartelă magnetică magazinele sunt pensionari, invalizi”.

Potrivit lui, există un fond extrabugetar la primărie, unde se adună donaţii de peste hotare. „Mă gândesc că poate evreii donează bani. Evreii se mândresc cu faptul că un oraş – unde mai locuiesc doar 37 de evrei – e condus de un evreu. Dar nu-mi vine a crede. Banii pot fi şi din afacerile pe care le are în Rusia. Eu intuiesc că el îşi formează autoritate în oraş prin ceea ce face, pentru cazul că va fi tras la răspundere. Şor consideră că va avea o susţinere masivă din partea populaţiei din Orhei. La Anul Nou au fost mari cheltuieli de energie, distracţii, tineri mascaţi de la colegiile din oraş, care erau plătiţi cu 100 de lei pentru două ore”.

Anticamera primăriei Orhei, fără telefonie fixă

Potrivit unei surse, „din aprilie vor fi autobuze noi, elevii vor circula gratuit. E mai important ca bradul. Dar şi la brad a fost o poveste. Acestea sunt nişte chestii care acţionează la nivel psihologic. De ce e curat? Le plăteşte câte 4000 de lei la măturători. A făcut şi o bucată de drum în deal. O parte din venitul pe care-l împărţeau înainte mai-marii pieţei vine acum şi în bugetul primăriei. El ştie sistemul, este expert la nivel înalt”.

Merg spre un magazin social. Vreo zece bătrâni stau la rând. Valentina, 65 de ani, îmi spune că preţurile sunt „ca la bazar”. „Mai ieftin cu 50 de bani la lapte, la zahăr, cu 30 de bani la ceai”. Îmi arată un card de plastic alb, eliberat de primărie, spune că a primit ajutor pentru căldură în perioada rece. Şi pensionara Ana (cu o pensie de 1100 de lei), care a lucrat la fabrica de covoare din Orhei, aştepta să-şi cumpere pâine de 2 lei. „Să-l păzească Dumnezeu pe primarul nostru. Avem lumină pe drum. Doar câinii mai sunt o problemă”, îşi încheie gândul bătrâna.

Mă întorc la primărie. Secretara Asea îmi spune să adresez în scris întrebările pentru conducerea oraşului pentru că nici un viceprimar din cei trei nu e disponibil să vorbească cu mine. Funcţionara îmi dă un număr de telefon mobil al viceprimarului Viorel Dandara pentru că în anticameră nu există telefonie fixă. Solicitat telefonic, acesta îmi promite să-mi răspundă peste jumătate de oră, după care nu mai răspunde.

Jurnal de Chişinău