14:19:22 18.04.2024
Stiri

PROPUNERE // Indemnizaţii DUBLE la naşterea copilului

Social 14.02.2016 17:08 Vizualizări1471 Autor: Galina Munteanu
PROPUNERE // Indemnizaţii DUBLE la naşterea copilului


Ajutorul de deces ar putea fi majorat de la 1 100 la 2 200 de lei pentru persoanele asigurate şi de la 1 100 la 1 200 de lei pentru cetățenii neasigurați. O propunere în acest sens au făcut reprezentanții Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), după ce au examinat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

CNSM a înaintat mai multe propuneri care au menirea să sporească nivelul de protecţie socială a salariaţilor. În primul rând, s-a insistat asupra majorării cuantumurilor unui şir de indemnizaţii şi plăţi sociale.

Potrivit CNSM, dat fiind faptul că situaţia demografică în R. Moldova se caracterizează prin evoluţii negative a sporului natural al populaţiei şi este necesară o susţinere financiară adecvată a familiilor cu copii, ar trebui majorată indemnizaţia unică la naşterea primului copil de la 3 100 la 6 000 de lei şi indemnizaţia unică la naşterea următorului copil de la 3 400 la 6 500 de lei, mai ales că mărimea acestei indemnizaţii rămâne la acelaşi nivel al treilea an consecutiv.

Concomitent, sindicatele insistă asupra majorării cuantumului indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani de la 30% la 40% din venitul mediu lunar asigurat.

Pentru a suplini cheltuielile populaţiei la serviciile comunale, CNSM cere majorarea până la 350 de lei a cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului pentru 2016.

Totodată, CNSM insită asupra majorării cu 35 de milioane de lei a cheltuielilor pentru tratament balneosanatorial, pentru a asigura cu aceste servicii un număr mai mare de salariaţi.

Pentru a stimuli angajaţii să acorde salariaţilor unele servicii de protecţie suplimentare, atât la capitolul sănătate, cât și pentru obţinerea unor pensii mai mari pe viitor, CNSM propune scutirea de contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii a cheltuielilor suportate de angajator pentru prima de asigurare facultativă de asistenţă medicală a salariatului şi suma vărsată pe parcursul anului fiscal în fondul nestatal de pensii.

De asemenea, CNSM a solicitat să fie asigurată îndeplinirea prevederilor art. 24, alin. (11) din Legea 2003 privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Acest articol stabileşte că angajatorii care angajează persoane din rândurile absolvenţilor instituţiilor de învățământ superior, inclusiv şomeri din categoria respectivă, aflaţi la evidenţa agenţiilor, beneficiază de reducerea cu două puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md