11:36:35 23.04.2024
Stiri

SURPRIZĂ pentru chișinăuenii care au ÎNCĂLZIRE autonomă în apartamente. Ar putea plăti mai mult

Social 14.02.2016 14:32 Vizualizări14379 Autor: Stela Mihailovici
SURPRIZĂ pentru chișinăuenii care au ÎNCĂLZIRE autonomă în apartamente. Ar putea plăti mai mult


Autoritățile sunt îngrijorate de numărul mare al locuitorilor din Chișinău și Bălți care solicită debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire a apartamentelor, pentru conectarea acestora la sistemul autonom de încălzire cu gaze naturale.

Specialiștii spun că aceste activități conduc la oprirea și distrugerea sistemelor centralizate de încălzire și reduc semnificativ securitatea energetică a municipiilor.

În prezent, proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă achită 20% din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat de apartament. Agenția Pentru Eficiență Energetică a elaborat un proiect normativ în construcții care stabilește o nouă „Metodologie a repartizării volumelor și costului energiei termice livrate între consumătorii unui bloc locativ”.

Documentul prevede că toate cheltuielile pentru energie termică trebuie să fie repartizate între consumatorii individuali proporțional mărimii ariei încăperilor ocupate. Fiecare familie va plăti suplimentar, în afară de energia consumată pentru încălzirea propriului apartament, o parte din consumul de energie pentru încălzirea încăperilor comune din bloc și pierderilor de energie termică în conducte, care se vor determina proporțional ariei apartamentului.

Potrivit Agenției Pentru Eficiență Energetică, în prezent, în Chișinău sunt debranșate de la sistemul centralizat de încălzire circa 22 de mii de apartamente (13%), iar în Bălți – 11 mii de apartamente (29%).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md