(VIDEO) NATO reaminteşte că deţine arme nucleare: Trebuie să arătăm că suntem hotărâţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reamintit în cadrul discursului ţinut la Conferinţa internaţională de Securitate de la Munchen, de sâmbătă, că şi Alianţa are arme nucleare eficiente, pe care le păstrează însă doar pentru descurajarea adversarilor şi pentru cazuri excepţionale, nu le flutură la intimidare, cum face Rusia, în ipoteza unui război convenţional.

„NATO se află într-un plin proces de întărire a capacităţilor de apărare colectivă, cel mai important din ultimele decenii. Vrem să trimitem un semnal puternic şi să descurajăm orice agresiune sau intimidare. Nu vrem să declanşăm un război, ci să prevenim războiul”, a declarat Stoltenberg, citat de site-ul oficial al Alianţei Nord-Atlantice

„Descurajarea (deterrence – n.red.) este o componentă-cheie a strategiei noastre generale. Trebuie să descurajam ameninţările din ziua de astăzi, nu pe cele din trecut, indiferent că vin din est sau din sud, de la state sau alţi actori, fie că sunt hibride, convenţionale sau nucleare.

Iar descurajarea (adversarilor – n.red.) începe cu a arăta că suntem hotărâţi”, a mai punctat Stoltenberg, care a reiterat faptul că miniştrii Apărării din ţările membre au hotărât săptămâna aceasta să întărească prezenţa NATO pe flancul de est.

Nu în ultimul rând, Secretarul General al NATO a reamintit că strategia alianţei privind descurajarea adversarilor are şi o componentă nucleară.

„Retorica Rusiei, luările de poziţie şi exerciţiile în care îşi etalează capacităţile nucleare au rolul de a-i intimida pe vecini şi de a submina climatul de încredere şi stabilitate în Europa.

În ceea ce priveşte NATO, putem lua în calcul folosirea armelor nucleare în cazuri extrem de izolate. Dar nimeni nu se poate gândi că armele nucleare pot fi folosite într-un conflict convenţional. Acestea ar schimba natura conflictului în mod fundamental.

NATO a continuat reducerea numărului de arme nucleare. Le păstrăm în siguranţă şi sunt eficiente. (Le folosim – n.red.) pentru descurajare şi pentru a păstra pacea, nu pentru intimidare sau ca instrument de pedeapsă”, a mai spus Stoltenberg.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...