Acesta susţine că în condiţiile în care Moldova se apropie de alegeri prezidenţiale, iar Plahotniuc nu va ajunge în fotoliul şefului statului sau nu va reuşi să împingă la această funcţie o persoană de-a sa, atunci oligarhul va arunca în aer toată ţara.

„Dacă nu va fi lăsat să fie el preşedinte sau să-şi pună omul preşedinte, Plahotniuc e în stare să arunce Moldova în aer. Mi-e tot mai clar că el practică acest şantaj: dacă nu mă vreţi pe mine, împing statul Moldova în prăpastie. Astăzi, când e criză regională, el ameninţă cu destabilizarea spatelui frontului ucrainean. Ceea ce vestul nu poate accepta. E un joc din ce în ce mai complicat, pentru că Bruxelles-ul şi Washington-ul nu prea s-ar lăsa şantajate de Chişinău şi cer reforme pentru a debloca creditele. Dar nici nu vor putea să asiste pasive la colapsul unui stat la graniţa UE şi NATO, cu o Rusie tot mai agresivă şi imprevizibilă, făcând exerciţii militare de amploare la câteva sute de km de Chişinău”, subliniază analistul politic specializat pe problemele din spaţiul ex-sovietic.

În aceste circumstanţe. Goşu menţionează că Plahotniuc avansează spre un regim autoritar, folosind drept pârghii frica, şantajul şi forţa. „Plahotniuc avansează în pas vioi spre un regim autoritar, cu reţea cunoscută: rupe oasele liderilor opoziţiei, înscenări care duc la arestarea celor care protestează (s-a început deja din toamna trecută cu grupul Petrenco), închis singurul canal TV care mai sprijină opoziţia, cumpăraţi-şantajaţi-eliminaţi ultimii ziarişti care îndrăznesc să-l mai critice. Dacă acest scenariu eşuează, atunci rămâne varianta crahului statal”, menţionează Goşu, adăugând că unele marionete pe care le-a pus oligarhul în funcţie vor dori să supravieţuiască, astfel, „ele ar putea sfârşi prin a-şi ucide păpuşarul”.

Expertul român, de asemenea, remarcă existenţa unui joc dublu la care participă Bucureştiul. Goşu îl citează pe fostul premier Sturza care a declarat că Bucureştiul ar fi cerut unor deputaţi să-l voteze pe Plahotniuc.

„Doar Bucureştiul ar fi cerut unor deputaţi moldoveni să-l voteze pe Plahotniuc, aşa ne spunea acum câteva zile domnul Ion Sturza, la o dezbatere organizată la „Hilton" de „Expert Forum". Oricum, nimeni nu l-a contrazis pe Sturza, deşi au trecut 48 de ore de la acea declaraţie, deci suntem îndreptăţiţi să presupunem că e adevărat ce spune. Mi se pare că orice analiză pe Moldova trebuie să pornească de la premisa că Plohotniuc influenţează decizii care se iau la Bucureşti. Nu e cazul să ghicesc dacă e vorba de servicii sexuale la „Nobil", bani în plicuri, deci corupţie, sau altceva. Partenerii strategici ai României se pare că încep să înţeleagă faptul că e o problemă gravă de securitate. Presupun că o vor rezolva”, menţionează Goşu.

Interviul integral poţi să-l citiţi aici.