Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.02.2016

Un nou program de granturi pentru diaspora, lansat la Guvern

Un nou program de granturi pentru diaspora, lansat la Guvern

Programul de granturi “Diaspora Engagement Hub” a fost lansat astăzi, în prezenţa prim-ministrului Pavel Filip. Programul promovează inițiativele cu caracter inovativ ale diasporei, prin oferirea de granturi. Astfel, până pe 31 martie 2017, cetățenii diasporei pot aplica pentru 39 de granturi tematice, în valoare totală de 125.000 CHF, sumă oferită de Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare.
 
Premierul Pavel Filip a declarat că lansarea noului program de granturi are loc într-un context potrivit, când este nevoie mai mult decât oricând de consolidarea expertizei diasporei pentru susţinerea Republicii Moldova. „O prioritate a Guvernului pe care îl conduc este creșterea bunăstării oamenilor și dezvoltarea economică a țării. Guvernul are toată deschiderea pentru a facilita transferul de competențe, de experiență profesională, de cunoștințe, de bune practici de la reprezentanții diasporei noastre către cei din interiorul țării, pentru că acest lucru poate însemna, în final, mai multă performanță pentru Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul.
 
În acest context, premierul şi-a exprimat încrederea că cetățenii moldoveni din afara țării care vor să se implice în dezvoltarea Republicii Moldova o vor face inclusiv prin intermediul programului de granturi. „Suntem conștienți că prietenii, frații și surorile noastre, care au ales să muncească în afara Republicii Moldova, sunt depozitarii unor experiențe profesionale care, cu siguranță, ar putea să fie utile în efortul nostru de dezvoltare a țării”, a reiterat Pavel Filip.
 
Șeful executivului a menţionat că este determinat să recâștige încrederea cetățenilor din diasporă prin acțiuni concrete şi eficiente ale Guvernului. În acest sens, a precizat susţinerea sa pentru programele Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat. Biroul implementează, alături de misiunea în Moldova a Organizației Internaționale a Migrației (OIM) proiectul „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, în cadrul căruia se desfăşoară şi programul de granturi “Diaspora Engagement Hub” lansat astăzi.
 
Totodată, prim-ministrul a menționat că alte acţiuni concrete pe care le va lua Guvernul în acest domeniu se vor referi la aprobarea Strategiei naționale Diaspora 2025, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus