icon

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică

12-02-2016 19:00
744

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat, astăzi, la sediul Guvernului, ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, având în vedere că pe teritoriul țării afecțiunile gripale au o intensitate tot mai puternică, în această perioadă.

 

Principalele subiecte de pe agenda discuțiilor au vizat evaluarea situației epidemiologice și eventualele soluții ce urmează a fi aplicate, în cel mai scurt timp, pentru a putea fi depășită situaţia critică de infecții gripale.

 

Premierul a precizat că trebuie întreprinse măsuri urgente pentru a nu depăşi pragul pandemic de boli acute ale sistemului respirator. „Este de datoria Guvernului de a găsi resursele necesare pentru a face faţă provocărilor”, a spus Pavel Filip.

 

În cadrul şedinţei, au fost prezentate mai multe informații privind starea pacienților afectați cu gripă, condițiile de tratament, starea de protecție și monitorizare, în vederea diminuării stării gripale, cu prioritate, în școli și grădinițe.

 

Potrivit viceministrului Sănătății, Aliona Serbulenco, la ora actuală, în ţară sunt înregistrate 311 cazuri de gripă, inclusiv 271 persoane sunt spitalizate. În acelaşi timp, viceministrul a menţionat că toate instituţiile medico-sanitare publice spitaliceşti sunt asigurate cu medicamentele necesare pentru tratamentul în cazul infecţiilor respiratorii acute.  Pe lângă aceasta, instituțiile preșcolare și școlare dispun de mijloace medicale de a verifica elevii în triaje, înainte de lecții, sau de a le acorda ajutor medical la necesitate. Aliona Serbulenco a dat asigurări că pentru suplinirea rezervelor necesare cu preparate antigripale, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a desfăşurat licitaţie pentru două tipuri de preparate virale, iar în jur de 150 mii de persoane au fost vaccinate antigripal.

 

În contextul celor expuse, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să monitorizeze strict completarea stocului necesar de preparate antivirale şi de imunizare, precum şi să asigure informarea publicului despre măsurile de profilaxie contra gripei.

 

 
 
 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31