Şeful Alianţei Nord-Atlantice a anunţat încă de miercuri că intenţionează să se întâlnească cu Serghei Lavrov, cu ocazia conferinţei de la Munchen, subliniind că ''această întrevedere va fi parte a dialogului politic pe care NATO nu l-a întrerupt niciodată cu Rusia''. ''În vremuri dificile, ca cele de acum, este foarte important să existe posibilitatea unui astfel de dialog'', aprecia Stoltenberg, potrivit RIA Novosti şi TASS.

Tot miercuri, când miniştrii apărării din statele membre ale blocului nord-atlantic erau reuniţi la Bruxelles, Jens Stoltenberg a mai declarat că planurile NATO de consolidare a prezenţei sale militare pe flancul estic al Alianţei nu ar trebui să împiedice un astfel de dialog cu Rusia.

În aceeaşi zi, la Moscova, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, lăsa să se înţeleagă faptul că ministrul rus de externe ar putea să aibă o întrevedere la Munchen cu secretarul general al NATO. În acelaşi timp, reprezentanta MAE rus a afirmat că planul NATO referitor la cea mai mare consolidare militară a sa din Europa de Est de după Războiul Rece este un factor destabilizator având ca scop izolarea Rusiei.