Franța a avut în 2015 exporturi record de vinuri și băuturi spirtoase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Exporturile franceze de vinuri și băuturi spirtoase au atins în 2015 cifra record de 11,7 miliarde de euro (7,9 miliarde euro pentru vinuri și 3,7 miliarde euro pentru băuturi spirtoase), după doi ani consecutiv de ușoară scădere, a anunțat miercuri Federația exportatorilor francezi de vinuri și băuturi spirtoase (FEVS), informează AFP.

Creșterea cu 8,7% a valorii exporturilor de vinuri și băuturi spirtoase s-a datorat în principal vânzărilor de șampanie (creștere de 12%) și coniac (creștere de 20%) precum și evoluțiilor favorabile ale cursului de schimb apărute ca urmare a deprecierii monedei euro.

Acest rezultat spectaculos, „echivalent cu vânzarea a 126 de avioane de pasageri Airbus”, potrivit președintelui Federației exportatorilor francezi de vinuri și băuturi spirtoase, Christophe Navarre, permite acestui sector să revină pe locul al doilea în ceea ce privește sectoarele economiei franceze cu cele mai mari excedente ale balanței comerciale, după aeronautică.

În schimb, volumul exporturilor de vinuri și băuturi spirtoase a scăzut cu 3,6% până la 188 milioane lăzi, în special în cazul vinurilor. „Șampania, coniacul, vinurile de Bordeaux și cele de Bourgogne (Burgundia n.r.) sunt responsabile pentru 67% din valoarea exporturilor însă pentru doar 28% din volumul exporturilor”, a precizat Christophe Navarre.

Exporturile spre China au crescut anul trecut cu 23% iar împreună piața americană și cea chineză au fost responsabile anul trecut pentru 75% din creșterea exporturilor de vinuri și băuturi spirtoase franceze, în condițiile în care piețele emergente, în special cele din Asia, sunt interesate mai ales de vinuri cu prețuri scăzute, un segment pe care Franța suferă de pe urma concurenței venite din partea vinurilor din Chile și Australia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...