Procuror: Zeci de moldoveni sunt implicați în luptele din estul Ucrainei

Procurorul interimar al Chişinăului, Igor Popa anunță că zeci de moldoveni sunt implicați în luptele din estul Ucrainei.

Potrivit sursei, doi bărbaţi care au participat în Donbas la acţiuni contra militarilor ucraineni, au luat parte și la manifestaţia din faţa Procuraturii Generale pe şase septembrie şi au fost arestaţi apoi la aeroport, recunoscând că plecau să lupte în estul Ucrainei.

„Sunt şi alte persoane care participă la protestele din ultimul timp şi care ar putea provoca violenţe, fiind infiltrate în mulţime», a declarat Igor Popa, precizând că aceşti bărbaţi cu vârste de 25-32 de ani au pregătire militară.

Procurorul a precizat că între sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016 au fost iniţiate şase cauze penale privind activitatea de mercenar, fiind anchetaţi 10 bărbaţi.

„Moldovenii implicaţi în luptele din Ucraina nu erau angajaţi şi au acceptat să fie mercenari în schimbul banilor. Procuratura a trimis în instanţă cinci dosare, iar două persoane au fost deja condamnate», a menţionat Popa.

Totodată, procurorul interimar al municipiului Chişinău a declarat că autorităţile de la Kiev au promis să ofere procuraturii o listă cu numele moldovenilor care luptă în Donbas.

Majoritatea mercenarilor provin din sudul Moldovei, inclusiv din autonomia găgăuză, iar la nivel de ideologie bărbaţii se simt aproape de secesioniştii din estul Ucrainei. Unul din ei a fost rănit, a venit acasă şi nu a mai primit cei 3.000 de dolari promişi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.