Potrivit informaţiilor preliminare, şeful DJ şi agentul economic ar fi încercat să corupă un şef de direcţie din cadrul MAIA pentru ca acesta să nu susţină, într-un proces de judecată, poziţia oficială a Ministerului, dar să adopte un comportament favorabil agentului economic.

În fapt, este vorba despre un proces de judecată, iniţiat împotriva companiei de construcţii de către Institutul ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii alimentare, subordonat MAIA. În demersul său, Institutul solicită anularea unui contract, încheiat în 2012 între Minister şi agentul economic, prin care MAIA a dat firmei în arendă un lot de pământ cu suprafaţa de 1 ha pentru construcţia unor locuinţe. Dat fiind faptul că blocurile nu au fost construite, Institutul s-a adresat în instanţa de judecată cu demersul de declarare a nulităţii contractului.

Astfel, s-a stabilit că şeful de la minister, prin înţelegere prealabilă cu directorul firmei,  ar fi comis mai multe tentative de corupere în privinţa unui şef de direcţie din cadrul MAIA, propunându-i diferite sume de bani, inclusiv un apartament în Chişinău, ca acesta să retragă în instanţă pretenţiile Ministerului faţă de agentul economic. Drept dovadă a actului de corupere serveşte şi o recipisă, semnată de directorul firmei, prin care acesta se obligă să ofere funcţionarului MAIA drept mită un apartament sau echivalentul a 25 000 de euro.      

Conform informaţiilor, omul de afaceri i-ar fi cerut şefului de la MAIA restituirea recipisei întocmite în schimbul unui avans de 1000 de euro, menţionând că va achita în rate suma promisă. Astăzi, ofiţerii CNA l-au prins în flagrant pe directorul firmei, în momentul în care transmitea banii funcţionarului. Totodată, a fost reţinut pentru 72 de ore şi şeful Direcţiei juridice care, în aceste clipe, se află la CNA.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru corupere activă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă până la 15 ani de detenţie.