„Austrevicius este figura-cheie în evaluarea situaţiei din Republica Moldova. A venit cu un mesaj foarte bine articulat în adresa autorităţilor. Mesajul lui este mai mult decât unul tehnic: răbdarea a ajuns la capăt, nu veţi primi bani până nu veţi avea rezultate concrete, nu mai aveţi nevoie de noi strategii pentru că în Acordul de Asociere cu UE sunt punctate toate reformele necesare”, a declarat analistul politic Nicolae Chirtoacă în cadrul Orei Expertizei de la Jurnal TV.

„Este important de remarcat că în acest dialog dintre RM şi UE până acum era dus la nivelul înalţilor oficiali ai Comisiei Europene, acum vedem că a trecut pe dimensiunea parlamentară. Este un semnal destul de important. Limbajul parlamentar este mult mai simplist şi poate să-şi permită să pună nişte accente, să fie mai dur decât pot să-şi permită oficialii de rang înalt ai UE. S-a văzut că politicienii noştri traduceau incorect acest limbaj diplomatic prin care s-a transmis de nenumărate ori care sunt îngrijorările europenilor. Însă oficialii moldoveni nu au făcut decât să transmită acest mesaj societăţii aşa cum doreau ei. Până acum doar pe dimensiunea OSCE a existat acest grup pentru RM. Acum vedem că el a fost creat şi la nivel de Parlament European. Austrevicius a venit să transmită un mesaj destul de clar: limitele răbdării UE sunt foarte şi foarte mici”, a adăugat fostul deputat PD, Stella Jantuan.

Experţii politici susţin însă că atât timp cât la nivelul UE nu se va înţelege că situaţia din Republica Moldova este mult mai gravă, lucrurile nu se vor schimba. Or, nu poţi cere reforme şi luptă împotriva corupţiei de la o majoritate parlamentare coruptă sau de la un guvern care blochează iniţiative legislative care promovează reformele.

„Ei cer luptă cu corupţia: în realitate avem o cleptocraţie totală, este o putere care se ocupă de jafuri şi hoţii. Evenimentele recente, cu numirea lui Pavel Filip şi apariţia unei majorităţi parlamentare prin coruperea câtorva partide, în special a PCRM şi a unor deputaţi din PL... Cum să vii să ceri luptă cu corupţia când actuala majoritate parlamentară este coruptă până în măduva oaselor. Sau investigarea până la capăt a jafului secolului: acelaşi Chetraru şi unii şefi din structurile de forţă deţin toată informaţia, inclusiv unde au plecat aceste miliarde. Cer depolitizarea instituţiilor de justiţie când ele de fapt se află sub control mafiot”, a menţionat Nicolae Chirtoacă. 

„Situaţia este cu mult mai gravă decât le pare celor din Europa. În acest timp în care ei au avut nevoie să-şi dea seama că această „istorie de succes” este pe marginea prăpastiei, regimul a evoluat şi mai mult în unul mafiot. Deja este sarcina noastră să le deschidem ochii ca să vadă situaţia. Au aşteptări de la acest Guvern care a blocat ieri un proiect de lege cu privire la demonopolizarea audiovizualului... sau cel cu privire la alegerea Comisiei Electorale Centrale cu participarea societăţii civile, blocat de emisarii PD. Despre ce reforme mai vorbim?”, a conchis analistul politic.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.