Linkuri accesibilitate

Tranziţia abia începe, prieteni!


La un protest în faţa Parlamentului, februarie 2015
La un protest în faţa Parlamentului, februarie 2015

Nimic nu s-a schimbat. Hoţia e la ea acasă ca şi la începutul anilor 90…

Şi doar mai existau cu puţin timp în urmă suficienţi oameni care credeau că tranziţia se termină. Parcă se întrezărea luminiţa de la capătul tunelului. Se vorbea despre calea noastră europeană, despre primenirea patriei. Acum luminiţa s-a stins şi ne-a învăluit un întuneric dens. Tranziţia abia începe, prieteni!

Mişmaşurile din unele bănci autohtone şi joaca de-a cursul valutar au spulberat brutal iluziile. Nimic nu s-a schimbat. Hoţia e la ea acasă ca şi la începutul anilor 90. Corupţia şi traficul de influenţă fac ravagii. Structurile statului nu sînt nişte pîrghii de suprimare a neregulilor şi de implementare a reformelor, ci o dimensiune care îi protejează de probleme pe cinovnici.

Preţurile s-au umflat brusc. Şi asta e abia începutul. Scumpirea luminii electrice şi a gazelor naturale va produce un nou val de creştere a preţurilor care îi va îngenunchea pe cei cu venituri modeste. Mulţi dintre cei care au supravieţuit cu greu în anii tranziţiei vor fi distruşi acum.

Anul 2015 va fi foarte greu, iar 2016 ne va face să credem că ce a fost pînă la el e floare la ureche. Asta presimt eu, un om care a străbătut ani de zile deşertul tranziţiei. Nu sînt economist, dar sînt un individ păţit. Ne aşteaptă zile extrem de complicate. Şi asta pentru că aici s-a furat mereu, s-a furat cu neruşinare, s-a furat şi nu s-a făcut nimic temeinic.

Lucrurile se vor schimba niţel doar atunci cînd marii făcători de mişmaşuri vor fi băgaţi în puşcării. Deocamdată la noi se aud acuzaţii şi se pronunţă sentinţe. La puşcărie marii escroci nu ajung. Şi nici n-o să ajungă în curînd. Aici e fieful nănăşismului! Aşa că să ne pregătim pentru o nouă etapă a tranziţiei, o etapă crîncenă, nemiloasă…

XS
SM
MD
LG