Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitatul emisiunii este redactoarea Maria Focşa.

„Toate instituţiile din subordinea Consiliului Raional Glodeni, până la sfârşitul lunii ianuarie, au fost asigurate cu salariile pentru luna decembrie a anului precedent. Acest lucru s-a făcut cu întârziere din cauza unui program, introdus recent în sistemul bugetar. Însuşirea acesteia a şi luat din timp.

Angajaţii Secţiei Situaţii Exepţionale Glodeni au întreprins controale prin instituţiile preşcolare, preuniversitare și de alimentare publică pentru a depista şi a înlătura încălcările de folosire a buteliilor cu gaz lichefiat. Acesta mai este folosit în patru grădinițe din raion pentru prepararea bucatelor. Astfel, au fost luate măsuri de izolare a buteliilor, fiind amplasate în cutii de metal în afara încăperilor. E o măsură temporară, urmează să se treacă la alte surse de energie în bucătăriile respective.

Satul Ciuciulea are ceva, care nu există în niciun sat din raionul Glodeni. Ciuciulenii au o fabrică de prelucrare a miezului de nucă, o noutate și o inovație a ultimilor zece ani. Firma „Fernuci” SRL și-a început activitatea în iulie 2011. Inițiatoarea societății este Olga Petrovscky, ciuciuleancă din talpă. Antreprenoarea a plantat pe o suprafață de 110 hectare o livadă cu puieți de nuc și a renovat două blocuri ale fostei fabrici de uscare a tutunului din Ciuciulea. Peste patru ani, mai exact toamna trecută, nucarii au dat primul rod. Utilajul este unul modern, de exemplu mașina de stricat nuci înlocuiește 25 de muncitori.

Copiii de la gimnaziul din Ciuciulea nu au cantină în noul local şi iau masa într-o încăpere acomodată în şcoala veche de peste 100 de ani, ce se află la o distanţă de 400 metri.

În detalii, despre cele menţionate şi despre multe alte lucruri şi activităţi netrecute în revistă, citiţi în ziarul raional Cîmpia Glodenilor.”

[transcriere: Nicu Gușan]

XS
SM
MD
LG