„Anul trecut, în luna august, la sugestia partenerilor străini, a fost instituită supraveghere specială la trei bănci. Pe lângă aceasta, s-a solicitat şi efectuarea unui studiu-diagnostic, întrucât erau vădite nişte situaţii de încadrare a managementului acestor bănci în operaţiuni de creditare riscante. De asemenea, se cunoştea şi faptul că acţionarii de la aceste bănci nu erau transparenţi în măsura cuvenită. Şi deoarece noi cunoaştem că o mulţime de probleme care au apărut în sectorul bancar anume din cauza lipsei de transparenţă, s-a solicitat un diagnostic. Astăzi la una dintre aceste trei bănci deja s-a finalizat studiul de diagnostic. Deţinem raportul, îl examinăm şi noi şi partenerii străini. La a doua bancă acest raport va fi finalizat la începutul săptămânii viitoare, iar la a treia bancă raportul va fi gata la sfârşitul lunii martie.

În raportul prezentat Băncii Naţionale, noi am stabilit că îngrijorările care au fost, ale Băncii Naţionale şi ale autorităţilor străine, într-o măsură oarecare s-au adeverit. Dar oricum acum se analizează fiecare constatare în parte şi vor fi întreprinse măsuri de către BNM. Marea îngrijorare este calitatea acţionarilor la unele din aceste trei bănci”, a declarat Ion Sturza.

Viceguvernatorul BNM susţine că îngrijorările sunt legate, în mare parte, de activitatea uneia dintre cele trei bănci, dar a refuzat să precizeze denumirea instituţiei. Ion Sturzu a fost întrebat de parlamentari în ce măsură este posibilă repetarea scenariului de jaf de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Demnitarul a evitat să ofere un răspuns tranşant. A dat însă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla cel puţin în următorii cinci ani.

„Pot să vă asigur că, pornind de la situaţia care este astăzi, putem spune cu certitudine că, în timpul apropiat, nu pot să apară situaţii care au fost la acele trei bănci”, a declarat Sturzu.

„Ce înseamnă în timpul apropiat?”, s-a interesat deputatul Igor Dodon. „Cel puţin pe durata mandatului meu”, a răspuns Sturzu, precizând că mandatul său se încheie peste cinci ani de zile.

Totodată, viceguvernatorul Băncii Naţionale a declarat astăzi că, în procesul de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, au fost restituite Băncii Naţionale 538 de milioane de lei din totalul creditului de 14 miliarde de lei acordat anterior sub garanţia Guvernului. Banii, care nu depăşesc 3,8% din suma care urmează a fi returnată Băncii Centrale, au fost obţinuţi în urma returnării unor credite performante, dar şi în urma comercializării unor active. Totuşi conducerea BNM speră să mai poată obţine încă un miliard de lei de la cele trei instituţii aflate în proces de lichidare şi îşi pune mari speranţe în finalizarea celei de-a doua etape a investigaţiei Kroll, în urma căreia mijloacele furate ar urma să fie recuperate.

„Mijloacele băneşti, care au fost deturnate-furate de cineva, în momentul de faţă se efectuează investigaţiile respective şi noi contăm pe rezultatele acestor investigaţii şi pe posibilitatea acumulării la buget, mai bine zis, la Banca Naţională prin buget, a sumelor date”, a menţionat Sturzu.

De menţionat că la şedinţa Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe a fost invitat guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, însă acesta nu a venit. „Unde e Drăguţanu? El fuge sau ce? Nu am nimic împotriva domnului Sturzu, dar nu cred că dvs. trebuie să vă alegeţi cu toate cucuiele astăzi. De ce nu este aici Drăguţanu? El acum măsoară cătuşele?”, a declarat deputatul Igor Dodon.

Acesta a propus ca audierea raportului să fie amânată la sfârşitul şedinţei, ca Dorin Drăguţanu să reuşească să ajungă. Propunerea nu a fost susţinută însă de membrii comisiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.


Sursa video: Privesc.eu