Toborochi este o specie a familiei Bombacaceae, numele său ştiinţific fiind Chorisia. Vârfurile lor ajung să aibă un diametru de 10-12 metri iar în plin sezon de iarnă, atunci când cea mai mare parte a copacilor încep să-şi piardă frunzele, Toborochi încep să înflorească - florile sunt minunate, de culoare roz - pentru a anunţa sosirea frigului şi a toamnei.

Acest arbore este la fel de frumos ca legenda lui. În Bolivia se povesteşte că, pe vremuri, atunci când zeii trăiau pe pământ ca oameni, spiritele întunericului, Aña, au abuzat de poporul guarani*: ucideau oamenii şi răpeau femeile.

Într-un mic sat trăia o fată frumoasă numită Araverá "Sclipire în cer", fiica marelui Cacique Ururutï Condor Blanco. Ea se căsătorise de puţin timp cu zeul Colibrí (Chinu tumpa) şi spera să aibă în cel mai scurt timp un copil care să devină cel mai bun Shaman (Paye) din regiune, capabil să învingă toate duhurile rele.

La auzul veştii, spiritele întunericului şi-au propus să o ucidă pe frumoasa Araverá, fără a mai ţine cont de nimic. Pe caii lor cu aripi, care aruncau flăcări pe nas, s-au îndreptat spre sat; dar Araverá, dându-şi seama de pericol a scăpat, fugind în caleaşca zburătoare dăruită de soţul său, zeul Colibrí, ajungând până la capătul universului.

Aña au urmărit-o peste tot, în apele adânci, în interiorul pământului şi dincolo de stele. Când caleaşca zburătoare nu a mai putut să suporte greutatea, frumoasa Araverá a coborât pe pământ şi s-a ascuns într-un Toborochi (Samou). Spiritele întunericului au căutat-o în lung şi-n lat dar nu au găsit-o. În interiorul copacului, Araverá a născut un băieţel. Acesta a crescut şi a răzbunat răutatea spiritelor Aña, însă mama lui a rămas în interiorul copacului Samou până în ziua de azi.

Legenda spune că, ocazional, Araverá iese din copac, transformându-se într-o floare frumoasă pentru păsările colibri care vin să se bucure de nectarul acesteia.