Au recrutat 15 fete ca să practice prostituţia on-line! Cu ce pedepse s-au ales doi locuitori ai capitalei

Doi locuitori ai capitalei, care au recrutat 15 tinere ca să practice prostituţia în mediul on-line pe site-urile de video-chat, au fost traşi doar la răspundere contravenţională. Aceasta după ce procesul a fost încetat pe motivul expirării termenului de prescripţie de tragere la răspundere contravenţională a acestora. Procurorii nu au fost de acord şi au contestat sentinţa la Curtea de Apel.

Potrivit actului de învinuire, în perioada anilor 2014 – 2015, inculpaţii au plasat anunţuri de angajare a studentelor la un lucru bine plătit. Astfel, inculpaţii au recrutat mai multe tinere, care ulterior practicau prostituţia în mediul on-line pe site-urile de video-chat.

În cadrul percheziţiilor, în 5 apartamente din capitală au fost depistate 15 fete, care practicau prostituţia on-line, din activitatea cărora inculpaţii primeau între 50% şi 100% din câştigul tinerelor.

În septembrie 2015, prin sentinţa instanţei de fond, procesul penal de învinuire a  inculpaţilor a fost încetat, iar procesul contravenţional a fost  încetat pe motivul expirării termenului de prescripţie de tragere la răspundere contravenţională a acestora.

Sentinţa a fost atacată de procuror pe motivul ilegalităţii sentinţei. Astfel, recent, prin decizia Curţii de Apel Chişinău, inculpaţii au fost recunoscuţi vinovaţi de comiterea proxenetismului, fiindu-le stabilite pedepse a câte 4 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe termene de probă de 4 ani şi, respectiv, 3 ani.

Decizia este cu drept de atac.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.