Administrator de site, trimis în judecată! Determina alegătorii să voteze un anumit candidat la alegerile locale

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui locuitor al capitalei de corupere a alegătorilor. Acesta este acuzat că printr-o platformă-web determina alegătorii, înregistraţi pe site, să voteze un anumit candidat la alegerile locale.

În cursul urmăririi penale procurorii au stabilit că pe 20 mai 2015, inculpatul a procurat, pe un termen de un an, domeniul www.alegerimoldova.com, inducând date de contact neveridice, creând o platformă-web, prin intermediul căreia determina alegătorii, înregistraţi pe site, să voteze un anumit candidat la alegerile locale. Acesta îi asigura pe utilizatorii site-ului cu privire la deplina anonimitate şi securitate a acţiunilor ilicite pe care urmau să le comită.

În concret, cu două zile înainte de data alegerilor locale, administratorul platformei urma să le transmită alegătorilor prin e-mail o scrisoare cu datele candidatului pentru care urmau să voteze. Ulterior, alegătorul trebuia să fotografieze buletinul de vot îndeplinit conform instrucţiunilor şi să-l transmită inculpatului, care le promitea, câte 50 de lei pentru fiecare buletin de vot încărcat.

De asemenea, inculpatul îi determina pe reprezentanţii partidelor politice şi candidaţii la alegerile locale să procure voturile alegătorilor în avans, în vederea obţinerii unui comision de 20%. Astfel, el a indicat că un procent la alegerile locale din Chişinău costă aproximativ 20 mii dolari SUA, în cazul prezenţei la vot a 60 la sută din alegători, iar un procent la alegerile locale din Bălţi – aproximativ 2500 dolari SUA.

Inculpatul are 27 de ani şi nu este angajat în cîmpul muncii, iar fiind audiat de procurori şi-a recunoscut parţial fapta incriminată. Dacă va fi recunoscut vinovat, inculpatul riscă amendă de pînă la 10 mii de lei sau închisoare de pînă la 5 ani.

site

Moldova.ORG precizează că în luna mai 2015, înainte de alegerile generale locale, presa a constatat că fondatorul site-ului alegerimoldova.com este Andrei Baștanic.

Imediat după ce a fost sesizată societatea civilă asupra acestui caz, Baştanic a declarat într-o înregistrare video că  site-ul a rezistat exact 12 ore. “În acest timpaproximativ 90 de persoane și-au manifestat dorința de a-și vinde votul pentru 50 de lei. Iată și alegerile. Iată de ce se conduc oamenii atunci când aplică ștampila în buletinul de vot. Pe mine să mă găsiți a fost ușor. Dar miliardul să-l întoarceți nu sunteți în stare?”, a întrebat atunci retoric fondatorul site-ului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.