Nume
Parola
Vizualizări: 5429
Ședința de judecată pe cazul lucrărilor de construcție a stațiilor de alimentare cu carburanți din zona de protecție a grădinii publice Alunelul și a celei din fața fabricii de articole de marochinărie “Artima”
mun. Chişinău, 9 Februarie 2016 — Stimați Jurnaliști,
Vă informăm că pe data de 10 februarie, la orele 12.30, în incinta Judecătoriei Centru (Str. Bulgara, 43, Biroul nr. 218 A - Judecătorul Mămăligă Natalia) va avea loc ședința de judecată legată de cazul construcției benzinăriilor din preajma parcului Alunelul și a celei din fața fabricii de articole de marochinarie „ARTIMA” S.A.
Locatarii blocurilor din proximitatea terenurilor destinate constructiei acestor stații de alimentare cu carburanți sînt indignați de lucrările efectuate la aceste două benzinării: prima în zona de protectie a gradinii publice Alunelul ce figureaza in Registrul de Stat al Monumentelor (str. Milano – fostul cimitir evreiesc) și cea de-a doua în fața fabricii de articole de marochinarie „ARTIMA” S.A. Locuitorii din zonă consideră că aceasta reprezintă o problemă ecologică şi de sănătate a populaţiei şi va afecta grav calitatea mediului înconjurător din zona parcului Alunelul şi a sănătăţii locitorilor din blocurile alăturate. De asemenea, amplasarea staţiilor de alimentare cu petrol cu încălcarea zonei sanitare, prevăzută de legislaţia în vigoare, pune în pericol siguranţa cetăţenilor care locuiesc sau muncesc în preajmă.
Vă informăm că pe parcursul ultimilor săptămâni au fost tăiați ilegal copacii din fața fabricii de articole de marochinarie „ARTIMA” S.A. Antreprenorul continuă lucrările cu ajutorul tehnicii grele. Cu regret, protestele populației față de lucrările date sunt de fiecare dată ignorate atît de antreprenor cît și de autoritățile publice locale.
Vă mulţumim pentru susţinere şi mediatizarea anterioară a cazului în mass-media. În urma conferinţei de presă organizată pe data de 05 februarie 2016, unde a fost acuzată primăria că a eliberat autorizaţia de construcţie încălcând procedurile stipulate de legislaţia în vigoare, anterior eliberării avizelor sanitar, expertizei ecologice,etc., în replică, domnul arhitect-şef interimar Ion Carpov a declarat că primăria mun. Chişinău a fost forţată să elibereze autorizaţia prin hotărârea judecăţii din 22.07.2013. Menţionăm faptul, că hotărârea Judecăţii Centru (fişier ataşat) stipulează dispunerea transmiterii în arendă funciară a terenurilor respective companiei SC „Vero Nadina” SRL, care ulterior i-a transmis acest drept de arendă companiei „XPetrol Grup” SRL, şi nicidecum nu obligă primăria de a elibera certificat de urbanism şi autorizaţia de construcţie pentru construcţia unei benzinării. Compania respectivă putea utiliza terenul în alte scopuri decât cel pe care se insistă în prezent.
Vă rugăm să veniți la ședința de judecată şi să continuaţi să mediatizați pe larg cazul construcției acestor două stații de alimentare cu carburanți pentru a pune presiune asupra celor care se fac responsabili pentru dezastrul din mun. Chişinău.
Contăm pe susținerea dumneavoastră!
Persoana de contract Ina Coşeru, Preşedinte Centrul Naţional de Mediu, tel. 060589998