'Acţiunile Rusiei în Siria transformă o situaţie deja rea într-una chiar mai gravă', a declarat Tusk într-un briefing de presă susţinut cu prilejul venirii la Bruxelles a noului premier georgian Gheorghi Kvirikaşvili.

'Ca o consecinţă directă a campaniei militare a Rusiei, regimul criminal Al-Assad câştigă teren, opoziţia moderată siriană pierde teren şi mii de noi refugiaţi fug spre Turcia şi Europa', a spus Tusk.

Kremlinul a precizat marţi că nu există dovezi credibile că există civili care şi-au pierdut viaţa ca urmare a loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria.

Majoritatea celor peste un milion de refugiaţi şi migranţi care au venit în Europa anul trecut au ajuns mai întâi în Grecia cu ambarcaţiuni plecate de pe coasta turcă.

Turcia, care găzduieşte deja peste 2,5 milioane de refugiaţi sirieni, a anunţat că alte zeci de mii se îndreaptă spre frontiera turcă din cauza asaltului asupra Alep al forţelor siriene susţinute aerian de Rusia.

ONU a făcut apel la Turcia marţi să-şi deschidă frontierele pentru miile de refugiaţi sirieni disperaţi care fug din Alep, în conformitate cu obligaţiile internaţionale de a proteja persoanele care fug din cauza conflictelor sau a persecuţiilor.

Convorbirile de pace între reprezentanţi ai lui Bashar al-Assad şi ai unor grupuri de opoziţie declanşate recent au eşuat în principal din cauza nemulţumirilor că Rusia a intensificat bombardamentelor, notează Reuters.