Întreprinderea de Stat Compania aeriană „Moldova” a fost creată în anul 2003, iar în proiect se spune că înfiinţarea întreprinderii a fost dictată de situaţia incertă şi starea financiară nesatisfăcătoare a companiei „Air Moldova” în acea perioadă.

„Din momentul creării ÎSCA „Moldova” şi până în prezent, compania a efectuat doar o singură rută Chişinău-Varşovia-Chişinău, în anul 2003, având la bord delegaţia oficială în frunte cu ex-premierul Vasile Tarlev. La acest zbor s-a limitat activitatea întreprinderii. În urma evoluţiei financiare a „Air Moldova”, existenţa celei de-a doua companii aeriene de stat a devenit incertă, reieşind din faptul că aceasta nu deţinea un parc de aeronave, iar angajaţii au demisionat, dată fiind lipsa volumului de lucru”, se spune în proiect.

Reieşind din cele expuse şi ţinând cont că ÎSCA „Moldova” există doar ca entitate juridică, fără desfăşurarea anumitor activităţi de antreprenoriat, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a venit cu iniţiativa privind lichidarea întreprinderii. Proiectul a fost aprobat fără discuţii esenţiale în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri.