Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dreptul la replică

Dreptul la replică

Notarul public Roman Soltan solicită dezminţirea informaţiilor din articolul „A rămas fără apartament după ce a semnat o procură”, publicat în Ziarul de Gardă pe data de 26.03.2015, din motiv că acestea au fost rupte din context şi interpretate eronat.

Într-adevăr, în luna octombrie 2011, cetăţeanul Mihail Cherdivară s-a prezentat la sediul biroului notarial şi a solicitat perfectarea unei procuri pentru înstrăinarea apartamentului, prezentând actele de proprietate asupra apartamentului. Tot atunci, mi-a comunicat că ar fi bine ca procura să fie generală, ca să permită mandatarului şi dreptul de a achita datoriile la serviciile comunale (care existau, potrivit spuselor lui), inclusiv ipotecarea acestui apartament în cazul luării unor credite sau împrumuturi. Procura a fost redactată de mine conform doleanţelor cetăţeanului Cherdivară, după care acesta a citit-o personal, luând astfel cunoştinţă de conţinutul şi efectele procurii, a semnat-o în prezenţa mea, confirmând întocmirea acesteia. Timpul pentru întocmirea unei asemnea procuri este unul rezonabil, ţine de durata discuţiei cu clientul, de redactarea propriu-zisă, şi nu durează ore.

În cazul cetăţeanului Mihail Cherdivară, nu mi-au apărut careva îndoieli legate de capacitatea sa de exerciţiu sau că ar fi fost influenţat de cineva. Nu era în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică.

În cadrul procesului de întocmire a procurii, niciun fel de certificat de expertiză psihiatrică nu a fost solicitat şi nici prezentat.

Ulterior, în cadrul urmării penale, cetăţeanul Cherdivară ar fi fost supus unei expertize psihiatrice, pentru a fi stabilite aptitudinile sale, dar care a demonstrat că acesta nu are careva dereglări, care l-ar lipsi de capacitatea de exerciţiu.

Faptul că îl cunoşteam pe cetăţenul Andrei Chicerman, având nişte cunoştinţe comune, nu a influienţat în niciun fel legalitatea actului notarial, acest act fiind exprimarea voinţei libere a cetăţeanului Mihail Cherdivară.

Mai mult ca atât, dacă nu ar fi fost de acord cu împuternicirile oferite prin procură, cetăţeanul Mihail Cherdivară, în orice moment, ar fi putut anula procura, ceea ce dânsul nu a făcut.

Despre relaţiile dintre Cherdivară, Chicerman şi Răilean, nici pănă la întocmirea procurii şi nici după întocmirea acesteia, nu am cunoscut ţi nu cunosc nimic.